Steeds vaker wordt glas toegepast zonder een zichtbare bevestigingsconstructie rondom het glas. Bij glazen balustrades is de trend dat het glas zonder tussenstijl of zichtbare profielen wordt toegepast. Dit is mogelijk door het glas aan de onderzijde volledig stijf in te klemmen. Het glas dient gelaagd gehard (thermisch versterkt of thermisch gehard) te zijn. In een schoolgebouw worden glazen balustrades onderzocht en er blijkt gewoon floatglas te zijn toegepast.
Uit het onderzoek van Roman Abrahams van Peutz Geveltechniek blijkt dat het toegepaste glas is opgebouwd uit ongeharde glasplaten. De toegepaste glassamenstelling bestaand uit 66.2 PVB gelaagd floatglas in combinatie met de eenzijdige inklemming kan geen weerstand bieden tegen de voorgeschreven belastingen en voldoet derhalve niet aan de sterkte-eisen die aan de vloerafscheiding gesteld zijn. De verwachting is zelfs dat beide glasbladen zullen bezwijken bij het uitvoeren van een glasparelzakslingerproef. De aangebrachte reling op het glas voegt weinig toe aan de sterkte van het glas aangezien het uiteinde van de reling niet verbonden is aan de aansluitende constructieve muur of wand. Het glas dient vervangen te worden door gelaagd glas bestaand uit twee bladen thermisch gehard floatglas met voldoende dikte waarvan met een glassterkteberekening is aangetoond dat het glas en de bevestigingsconstructie voldoet. Een slingerproef zal vervolgens uitgevoerd moeten worden om aan te tonen dat de gehele constructie – dus inclusief glas, de bevestiging en de montage – een stootbelasting kan weerstaan.
Lees deze volledige ‘Goed Fout’ in de nieuwe uitgave van Glas in Beeld (nummer 2 – april 2017) die volgende week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.