Ga naar hoofdinhoud

‘Schijn-zwembad’ Museum Voorlinden wint Glas Award

Het 'schijn-zwembad' in Museum Voorlinden is de winnaar van de Glas Award Foto's: Ronald Tilleman

Het ‘Schijn-zwembad’ in Museum Voorlinden te Wassenaar is winnaar geworden van de Glas Award. Dat is op woensdagmiddag bekend geworden tijdens de SGA Vakdagen te Gorinchem. Directeur Cock Weerd van Glasimpex Schiedam nam de tweejaarlijkse prijs in ontvangst uit handen van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. De Innovatie Award ging naar de gevel van glazen bakstenen van Crystal Houses in Amsterdam. Bij dit project zijn zoveel partijen betrokken dat de award werd toegekend aan de opdrachtgever van het project, ontwikkelaar Warenar. De prijs werd in ontvangst genomen door Telesilla Bristogianni van het onderzoeksteam van de TU Delft dat bij dit project betrokken was.

De Glas Award is een initiatief van de Vakgroep GBO van Bouwend Nederland, de werkgeversorganisatie in de vlakglassector. Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Glas in Beeld, is mediapartner. De Glas Award werd dit jaar voor de achtste maal georganiseerd. De nominaties waren:

  • Crystal Houses, Warenar
  • Entreegebouw Van Gogh Museum, Octatube
  • Gevel Gebouw 026, Glassolutions Saint-Gobain
  • Glas-in-loodraam Oosterkerk, Lichtraamwerk
  • ‘Schijn-zwembad’ Museum Voorlinden, Glasimpex
  • Serre Kasteel Ruurlo, ABT

Glas Award Het in september 2016 geopende Museum Voorlinden, een ontwerp van Kraaijvanger uit Rotterdam, is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. In het museum bevindt zich een glazen kunstwerk van de Argentijnse kunstenaar Leandro Ehrlich. Dit ‘schijn-zwembad’ is uitgevoerd door Glasimpex dat verantwoordelijk is voor de engineering, levering en montage van het glas en het RVS frame waarin de ruit is geplaatst. Het circa 3 meter diepe zwembad ziet er compleet normaal uit, alleen bestaat de feitelijke bodem van ruim 6 x 3 meter uit glas met een laagje water van slechts 60 millimeter. Vanuit de kelder kun je in het zwembad, dus onder de glasplaat komen zodat het lijkt alsof de mensen ‘onder water’ lopen. In haar toelichting geeft de jury aan dat ‘vlakglas een bijzonder materiaal is met vele functies waar meer techniek achter schuilt dan direct zichtbaar is. Eenvoud, transparantie maar tegelijkertijd een wereld aan kennis en functies. In dit kunstwerk komen al deze aspecten samen: met behulp van een simpele glasplaat wordt een volledig zwembad voorgesteld en om de suggestie werkelijkheid te laten worden is veel reken-, teken- en montagewerk verricht. Complex in z’n eenvoud. Bij de nominatie heeft de jury ook in ogenschouw genomen dat Glasimpex als ‘traditioneel glasbedrijf’ bovengemiddelde kennis en expertise in huis heeft ‘de handschoen op te pakken waar anderen die laten liggen’ om zo uitdagende glasprojecten tot een goed einde te brengen.

Innovatie Award De Innovatie Award ging naar de dragende glazen bakstenen gevel van het in april 2016 in gebruik genomen Crystal Houses, de eyecatcher in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Dit ontwerp van MVRDV is een uitvergrote kopie van het uit 1890 daterende origineel van architect H. Pleiter maar de bakstenen, hanenkammen en kozijnen zijn nu volledig van gegoten glas, terwijl geslepen glas de ramen en kaders imiteert. Bij de ontwikkeling en uitvoering van Crystal Houses zijn meerdere partijen betrokken, waarvan naast MVRDV, Gietermans & van Dijk Architecten, TU Delft, adviesbureaus Brouwer & Kok en ABT, glasfabrikant Poesia, glasproducent CURA Glass, aannemer Wessels en metselbedrijf gebroeders Poppe de belangrijkste zijn. De jury looft de ontwerpers, ontwikkelaars en uitvoerende partijen voor hun inspanningen bij dit innovatieve project. Crystal Houses heeft een veelheid van bijzondere invalshoeken: niet alleen het resultaat is nooit eerder vertoond, ook zijn bij de ontwikkeling vele partijen uit de bedrijfskolom zij aan zij opgetrokken. De inzet en expertise van opdrachtgever, architect, adviseur, producent, bouwer, onderwijsinstelling en anderen komen in dit project samen. Bovendien zijn er meerdere vervolgstudies aan de glazen gevel gerelateerd. Hoewel het geen vlakglas betreft is het gebruik van glazen bakstenen dusdanig uniek dat de jury niet om deze inzending heen kon.

 

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…