Ga naar hoofdinhoud

Opwaaiend glas slecht geborgd

Een lezer stuurde deze foto in van een glazen dakconstructie die bij de laatste najaarsstorm flink beschadigd is. Goed of fout is geen discussie: de roedes waarmee het glas moet worden geborgd zijn niet goed aan de onderconstructie bevestigd. Gevolg: het opwaaien van de constructie met als resultaat gebroken glasplaten. Maar erger nog is dat de brokstukken in de directe omgeving voor veel schade hebben gezorgd: met name breuk van omliggende ruiten, maar er is zelfs een glasscherf teruggevonden recht in een dorpel van een kozijn in de directe omgeving. Glas moet altijd voldoen aan NEN 2608 als het gaat om dikte en samenstelling en soms om redenen van persoonlijke veiligheid ook aan NEN 3569. Vanaf april 2012 wordt de constructieve veiligheid van nieuwe bouwwerken beoordeeld aan de hand van Europese normen, de Eurocodes. Bouwbesluit 2012 verwijst naar vrijwel de volledige serie Eurocodes. EC 0 en 1 zijn van toepassing op elk bouwwerk. NEN-EN 1990 (EC 0) is de basisnorm en behandelt de betrouwbaarheidsniveaus, de te hanteren belastingscombinaties en de bijbehorende belastingsfactoren. De NEN-EN 1991-serie (EC 1) geeft de aan te houden belastingen (opgelegde vloer- en dakbelastingen, sneeuwbelasting, windbelasting en buitengewone belasting).

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Glasbreuk in glasbalustrade: hoe kan dat nou?

Peutz Geveltechniek heeft op verzoek van een verzekeraar een inspectie verricht om de oorzaak van het breken van glasplaten in…

Glasbreuk – alweer! Restaureren en isoleren

Een monument waar nieuw, beter isolerend glas is geplaatst in de bestaande houten schuiframen met glasroedes. Maar de buitenste ruit…