Villa Oldenzaal (Alverre) is de winnaar van de Glas Award 2025. Vanmiddag reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de twaalfde keer de prestigieuze prijs uit. Vier projecten waren genomineerd uit 26 inzendingen: Parel in de Polder, Stolwijk (Vandaglas), Verbouw Villa Oldenzaal (Alverre), Renovatie Channel 4, Londen (Octatube) en Stevenskerk, Nijmegen (Van Hoogevest Architecten). De leden van Vakgroep GLAS kozen de winnaar.
De Aanmoedigingsprijs ging naar SolarBEAT en de Innovatie Award naar Magnaglas (Glasdesign). Deze producten waren niet genomineerd voor de Glas Award. Ze zijn door de jury uit de 26 inzendingen direct aangewezen voor deze prijzen. De uitreiking vond plaats tijdens de BouwBeurs 2025 in de Jaarbeurs te Utrecht. De winnaars kregen hun awards uit handen van Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Commercieel tecnisch manager Rudy Beekhuis nam namens Alverre de Glas Award in ontvangst. Helga van Leur praatte de uitreiking aan elkaar.
Glas Award voor Villa Oldenzaal (Alverre)
De compleet verbouwde villa Oldenzaal staat in het centrum van Oldenzaal. De maximale transparantie van de glazen buitenpui was de grote wens van de opdrachtgever. Het engineeren, leveren en monteren van constructieve gebogen geïsoleerde beglazing voor een plat dak met sedum beplanting was een grote uitdaging. De specialistische beglazing moest voldoende sterk zijn en de bouwkundige kelderconstructie en stalen dakconstructie moesten perfect op elkaar worden afgestemd om de krachten via het glas over te brengen.
Innovatie Award voor Magnaglas (Glasdesign)
Naast de Glas Award reikte de jury twee extra prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs voor jong aanstormend glastalent en de Innovatie Award voor grensverleggende projecten. Deze laatste ging naar Magnaglas. WTC Rotterdam is een toonaangevende locatie in het centrum van Rotterdam. Een Magnaglas glaswand bevindt zich in de centrale hal van het WTC en is hiermee een echte blikvanger. Magnaglas is 100 procent gerecycled glas vervaardigd uit scherven van oude glasplaten, die deels gesmolten en samengeperst zijn tot een nieuwe glasplaat. Hierbij kan het ‘oude’ glas uit het gebouw toch weer worden hergebruikt in het project. Achter de wand is LED-verlichting aangebracht zodat het een sjieke uitstraling geeft en de wand het patroon van de scherven goed belicht.
Aanmoedigingsprijs voor SolarBEAT (TNO, TU/e, Brightlands Materials Center)
De Aanmoedigingsprijs ging naar SolarBEAT (Solar Building Elements Application Testing), een testfaciliteit van TNO en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op de site testen ze het hele jaar rond 24/7 gebouwgeïntegreerde zonne-energieproducten en -systemen. Dit zowel voor het opwekken van stroom als warmte. Daarmee speelt TU een cruciale rol in de ontwikkeling en uitrol van deze technologie. Twaalf thermochrome ramen van SunSmart maken deel uit van de testfaciliteit. Als oplossing voor verhoogde hittestress in de zomer en warmtevraag in de winter, ontwikkelden TNO en Brightlands Materials Center een slim raam. Het glas past zijn zonnewarmtewinst autonoom aan aan de behoefte van een gebouw.