Ga naar hoofdinhoud

Uitbuiting in onderaanneming voorkomen: CNV steunt oproep

Vakbond CNV steunt de oproep van de Europese hout- en bouwvakbond EFBWW om uitbuiting van werknemers in onderaannemingsketens te stoppen. Deze complexe ketens in de bouwsector bieden vaak een dekmantel voor fraude, misbruik en belastingontwijking.

CNV-bestuurder Gijs Lokhorst benadrukt het belang van een wettelijk limiet op het aantal opdrachtgevers in de keten en het uitsluiten van bedrijven die eerder in de fout zijn gegaan.

Lange ketens leiden tot uitbuiting

Uit meerdere rapporten blijkt dat lange onderaannemingsketens vaak een indicatie zijn van arbeidsuitbuiting en fraude. De bouwsector is hier bijzonder kwetsbaar voor. ‘Complexe ketens maken dubieuze arbeidsrelaties morgelijk en dat geldt ook voor het ontduiken van belastingen ten vermijden van aansprakelijkheid’, aldus Lokhorst, tevens vicevoorzitter van het Permanent Comité Bouw van de EFBWW. ‘Onderaannemers verdwijnen regelmatig zonder werknemers te betalen, wat controles door arbeidsinspecties enorm bemoeilijkt.’

Europese regelgeving nodig

De Europese Commissie presenteert deze week naar verwachting een wetsvoorstel om misbruik in onderaannemingsketens aan te pakken. Lokhorst pleit voor strengere regels en meer bevoegdheden voor Europese autoriteiten om toezicht te houden. ‘Verbied tussenpersonen bij detachering en zorg dat handhaving effectief wordt. Dit voorkomt uitbuiting en vergroot het aantal kwalitatieve arbeidsplekken in de bouw’, benadrukt hij.

Overheden moeten het goede voorbeeld geven

CNV en EFBWW roepen nationale overheden op om bij overheidsopdrachten striktere eisen te stellen. ‘Kiezen voor de laagste prijs mag niet langer de norm zijn. Overheidsopdrachten moeten clausules bevatten die bedrijven met een geschiedenis van uitbuiting uitsluiten’, zegt Lokhorst. ‘Het personeelstekort in de bouw lossen we niet op door misbruik te gedogen. Bedrijven die regels omzeilen en werknemers uitbuiten, moeten worden aangepakt.’

Door deze oproep onder de aandacht te brengen, hopen CNV en EFBWW dat de Europese Commissie een duidelijke stap zet in het voorkomen van uitbuiting door onderaannemingsketens.

Ook de vlakglassector doet er alles aan om uitbuiting van medewerkers in onderaanneming te voorkomen. De CAO-onderhandelingen in de sector zijn inmiddels afgerond met onder meer een salarisverhoging van 4 procent als belangrijk onderdeel.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

BouwBeurs 2025 trekt 63.000 bezoekers

BouwBeurs 2025, georganiseerd door Koninklijke Jaarbeurs, heeft zich opnieuw bewezen als het grootste bouwevenement van Nederland. Afgelopen week trok de…

Glas Award voor Alverre met Villa Oldenzaal

Villa Oldenzaal (Alverre) is de winnaar van de Glas Award 2025. Vanmiddag reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de twaalfde…