Kan de opleiding Glaszetter na de zomer weer van start? Dat vraagt Vakgroep GLAS zich hardop af, zeker als er minder dan twintig leerlingen deelnemen.
Sinds 2022 is het mogelijk om de vernieuwde opleiding Glaszetter BBL Niveau 2 bij meerdere ROC’s te volgen. Het gaat om het Talland, Scalda het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein. Inmiddels is bij deze laatste ROC de tweede lichting leerlingen actief. Het is echter maar de vraag of er ook een derde lichting zal komen.
Bedrijfsopleiding tot glaszetter
De opleiding Glaszetter is een bedrijfsopleiding. Dat betekent dat Vakgroep GLAS financieel moet bijspringen als er minder dan twintig leerlingen aan deelnemen. Het minimumaantal leerlingen om deze opleiding in Nieuwegein te kunnen laten doorgaan is tien. ‘Het zou doodzonde zijn als er’, zegt de vakgroep, ‘door een tekort aan inschrijvingen, na de zomer niet kan worden gestart met een derde groep leerlingen.’
Oproep aan leden
Vakgroep GLAS doet een oproep aan haar leden om door te geven of leden verwachten één of meerdere leerlingen te kunnen plaatsen. Naar aanleiding van de ontvangen reacties zal in juni worden besloten of één of meerdere ROC’s met een nieuwe groep start. Voor de kosten van deze opleiding tot glaszetter kunnen bedrijven het STOOV-budget gebruiken.
GLAS Vakcertificaat
De inhoud van het lesmateriaal heeft onlangs een update gekregen en voldoet hiermee aan de wettelijke normen. Een extra toevoeging aan deze opleiding is, dat als je deze opleiding met goed gevolg afrondt, de leerling ook voldoet aan de eisen van het GLAS Vakcertificaat.
Opleiding Glaszetter nieuw leven ingeblazen
Een paar jaar geleden is dankzij financiering van STOOV de opleiding Glaszetter (bbl niveau 2) nieuw leven ingeblazen. Eerder dit jaar is het kwalificatiedossier Glaszetter herzien. Scholen die deze opleiding aanbieden, zijn verplicht om deze versie vanaf 1 augustus 2024 in hun onderwijs door te voeren. Momenteel zijn dat de MBO-onderwijsinstellingen ROC Midden-Nederland, Horizon College en Scalda.
Actueel lesmateriaal
Savantis heeft onlangs de actualisatie van het lesmateriaal van de opleiding Glaszetter afgerond. Dit met dank aan docent glaszetten Gerrit Kamperman. Dit is ook weer mogelijkheid dankzij financiering door STOOV. ‘Al het materiaal sluit nu weer volledig aan op het herziene kwalificatiedossier. De scholen kunnen dus weer vooruit. Dit lesmateriaal kan door iedere ROC gebruikt worden’, aldus Vakgroep GLAS.