Het behalen van de GPI, de Generieke Poort Instructie, is makkelijk online te doen. Maar wellicht smaakt het naar meer. Het halen van de GPI kan ook voor degene die liever niet meer de schoolbanken in gaat, een eerste stap zijn om toch een wat uitvoeriger opleidingstraject in te gaan.
In de praktijk geleerd
Veel glasservicemonteurs hebben het vak in de praktijk geleerd. Terug in de schoolbanken, veel moeten er niet aan denken. Juist om die reden zijn er kort en krachtige opleidingen, zoals de cursussen Basiskennis Glas, VCA, Glasmontage en Glasplaatsen van Kenniscentrum Glas. Maar zelfs die kunnen voor sommige medewerkers qua intensiteit en duur al te ver gaan. Wellicht kan de GPI een alternatief opstapje zijn.
Wat is een GPI?
Poortinstructies zijn instructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden, vooraf moeten hebben gevolgd en waarbij een toets wordt afgelegd. Het doel: een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerkers over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. En dat is nodig want op de bouwplaats komen helaas nog te veel onveilige situaties voor. Soms met zeer ernstige gevolgen.
Korte instructie
De GPI is een op zich eenvoudig papiertje dat je als glaszetter soms moet hebben en dat je via een korte instructie kunt behalen. Bij bouwplaatsen en bij klanten zoals Rijkswaterstaat moet de monteur die op de werkplek komt in het bezit zijn van zo’n GPI. Het komt voor dat het ene bedrijf actief in het ene werkgebied glas moeten vervangen in een totaal ander werkgebied. Dit omdat de glaszetters van het andere bedrijf niet de juiste papieren hebben. En dat terwijl je met wat hulp en relatief lage kosten (25 euro) zo’n GPI online kunt behalen.
GPI snel online behalen
Bij glaszetbedrijven die voornamelijk op bouwplaatsen werken is een GPI gesneden koek. Bij glasherstel- en servicebedrijven vaak niet. Jammer, want de GPI is eenvoudig te behalen. Het zorgt ervoor dat ook de glaszetter of glasmonteur die liever de schoolbanken niet in gaat, op een eenvoudige manier zich bewust wordt van veilig werken. Zo kan de GPI ook een aanzet zijn voor de medewerker om daarna bijvoorbeeld een VCA-diploma te gaan halen. De kosten betalen zich terug bij het eerste bezoek aan een bouwplaats. Je hoeft dan niet meer de filmpjes en instructie op locatie te bekijken om toegang te krijgen.
Motivatie tot meer
Bij GPI geef je online aan in welke sector dat je werkt. Er wordt dan een kort online programma samengesteld met informatieve filmpjes waarna je na ieder filmpje wat vragen moet beantwoorden. Als je het haalt dan hoef je niet steeds allerlei poort instructies te volgen en ben je welkom op speciale werkplekken. Dat is natuurlijk fijn, maar nog fijner is creëren bewustzijn en motivatie tot mogelijk misschien meer.
Veiligheid in de Bouw
Het stimuleren van de GPI komt voort uit de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’. Om ervoor te zorgen dat de veiligheidscultuur in brede zin verbetert, heeft een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers (bouw, weg-/water-/spoorinfra en installatietechniek) de handen ineengeslagen. Samen hebben zij de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’ opgericht. Deze initiatiefnemers hebben gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheid vastgelegd. Dit door werkwijzen te harmoniseren en instrumenten te uniformeren. Daarbij betrekken ze de hele bouwketen.
Veiligheid met GPI
De Governance Code Veiligheid in de Bouw initieert verschillende initiatieven om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Eén van de initiatieven is het ontwikkelen van generieke poortinstructies. Hiervoor is er een convenant gesloten met de SSVV. In opdracht van de SSVV ontwikkelt en distribueert eX:plain de GPI. eX:plain is ook uitvoerder van het VCA examenstelsel.