Ga naar hoofdinhoud

Vlakglas in monumenten: Richtlijn Beglazing in concept

Artis, Amsterdam, De Volharding. Foto: Monuglas van Martin Glas

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) heeft het ontwerp van de Uitvoeringsrichtlijn URL 4015 ‘Beglazing met vlakglas in monumenten’ ter correctie voorgelegd.

De richtlijn beschrijft de werkzaamheden bij het plaatsen van vlakglas bij onderhoud en restauratie van monumenten. Ze is opgesteld met als doel beglazing in exterieur en interieur van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen verder te professionaliseren.

Behoefte aan uitleg over vlakglas in monumenten

Bij het uitvoeren van werk aan glaspartijen in monumenten blijkt steeds vaker dat schilders-, glaszet- en onderhoudsbedrijven behoefte hebben aan een beschrijving van de manier waarop je de werkzaamheden aan monumenten uitvoert. Na het aanpassen van ERM-Uitvoeringsrichtlijn (URL) 4002 ‘Glas-in-lood-panelen’ was die behoefte aan een afzonderlijke richtlijn reeds gebleken voor werk aan glaspartijen in monumenten, anders dan glas-in-lood.

Aandacht voor verduurzaming

Dit heeft geleid tot het ontwerp van URL 4015. De richtlijn heeft veel aandacht voor energetische verduurzaming. Hoe kun je bijvoorbeeld dubbel glas aanbrengen met respect voor monumentale waarden? Onder meer de begeleidingscommissie van OnderhoudNL heeft daarover lang nagedacht. Op het concept van de richtlijn konden partijen tot 1 augustus reageren.

Veel glassoorten in monumenten

Onder de uitvoeringsrichtlijn valt al het werk aan vlakglas dat je in openingen plaatst van het ex- en interieur van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Bij toepassingen aan het exterieur gaat het om glas in gevels en daken, zoals in lichtstraten, serredaken en dakramen. Bij interieurtoepassingen zijn dat bijvoorbeeld puien, binnenwanden en deuren. In monumenten zijn verschillende glassoorten toegepast. Bij de oudere monumenten tot ongeveer 1945 betreft het voornamelijk enkelglas, met vaak monumentale waarde. Maar in bouwwerken van recentere datum, vanaf ongeveer 1950, kan het ook gaan om isolerend dubbelglas.

In Glas in Beeld (GIB#6 – december 2024) lees je het artikel over vlakglas in monumenten volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Glaszetters: Amsterdam begint register voor vakspecialisten

Amsterdam start een nieuw online register voor vakspecialisten, zoals glaszetters, aannemers en dakdekkers. Voor Amsterdammers wordt het zo makkelijker om…

Glaszetter: opleiding niet zomaar weer van start

Kan de opleiding Glaszetter na de zomer weer van start? Dat vraagt Vakgroep GLAS zich hardop af, zeker als er…