Ga naar hoofdinhoud

Isolatieglas: impact glas berekenen met SANCO-energiesimulator

De SANCO-energiesimulator is een handig hulpmiddel voor glasbedrijven. De digitale tool geeft je de argumenten om consumenten te laten kiezen voor het juiste type isolatieglas.

Hoge rentetarieven, onzekere randvoorwaarden; er zijn veel redenen waarom de energetische modernisering van gebouwen op veel plaatsen stagneert. Maar het hoeft niet altijd een complete renovatie te zijn. Alleen de keuze voor isolatieglas brengt meer energiewinst met zich mee dan de meeste mensen denken. Met de nieuwe SANCO-energiesimulator kun je precies berekenen hoeveel energie, kosten en CO2 een consument bespaart. De digitale tool is bedoeld voor fabrikanten van isolatieglas en ramen die hun klanten overtuigende argumenten willen geven voor het vervangen van glas.

Isolatieglas sterk verbeterd

Er zijn maar weinig bouwproducten waarbij de energie-efficiëntie de afgelopen decennia zo sterk is verbeterd als bij isolatieglas. Daardoor weten eigenaars van gebouwen vaak niet hoeveel geld en CO2 ze kunnen besparen wanneer ze nieuwe ramen laten installeren. Ook hoe snel de investering zichzelf terugbetaalt is vaak niet duidelijk. Als isolatieglas bijvoorbeeld dateert uit de jaren ’90, is vervanging als snel lonend. Met moderne ramen met gecoat isolatieglas bespaar je zoveel energie besparen dat je de aanschafkosten al na een paar jaar compenseert. En dan begint het sparen pas echt.

Realistische waarden

De SANCO-energiesimulator is een praktijkgericht hulpmiddel voor het berekenen van concrete cijfers over de voordelen van het vervangen van ramen. Je voert om een zo nauwkeurig mogelijke inschatting te kunnen maken meerdere parameters in. Dat zijn de locatie en het gebouwtype, maar ook details als raamafmetingen, eventuele zonwering of dakoversteken. De simulator neemt ze allemaal mee in de bouwfysische berekening. Ook de leeftijd en conditie van de referentieramen kun je aanpassen aan de omstandigheden. Ook het type verwarming, de benuttingsgraad en de energieprijs kun je invoeren. Daarna geeft de simulator een realistische schatting van de energiebehoefte voor verwarming, koeling en verlichting. Dit voor drie verschillende varianten isolatieglas.

Ug-waarde isolatieglas

De eerste variant richt zich op thermische isolatie in de winter. Variant 2 bevat ook de steeds belangrijker wordende bescherming tegen zomerhitte. En de derde variant is gebaseerd op het concept van ‘360 graden beglazing’: met geveloriëntatie, het juiste isolatieglas op de juiste zijde, optimaliseer je de energie-efficiëntie verder. In de zogenaamde expertmodus kun je het type beglazing aanpassen. Daar vind je ook gedetailleerde informatie en bewerkingsopties voor relevante parameters zoals de U- of g-waarden.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…