Ga naar hoofdinhoud

Glas Award 2025: jury buigt zich over 26 inzendingen

De jury met v.l.n.r. Mathijs van de Vliet. Jan Belis, Peter van Rhede en Edwin Groot. Peter van Dijk ontbreekt op de foto.

De jury van de Glas Award 2025 buigt zich vandaag over de 26 inzendingen. De award is sinds 2002 een tweejaarlijkse prijs in de vlakglasbranche. Het initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS vindt voor de twaalfde maal plaats.

Glas Award tweejaarlijks

Vlakglas wordt wel het meest innovatieve bouwmateriaal genoemd. Juist ontwikkeling en slimme toepassing zijn om die reden belangrijke invalshoeken voor het bepalen van de winnaar. Organisator Vakgroep GLAS richt zich met de prijs op architecten, interieurbouwers, glasbedrijven en aannemers. De uitreiking van de Glas Award vindt plaats tijdens de Bouwbeurs op donderdag 6 februari 2025 in het Auditorium van de Jaarbeurs Utrecht. Uitgever Eisma Bouwmedia is mediapartner. Glas in Beeld publiceert de nominaties in GIB#6-december 2024. D&O Bouwglas was met de Amsterdamse Hulpwarmtecentrale ASC de winnaar van de Glas Award 2023.

Innovatie en aanmoediging

De jury van de Glas Award heeft vijf leden. Dit zijn Peter van Rhede (voorzitter), Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas, Edwin Groot van Stichting Klantgericht Bouwen, Mathijs van de Vliet van Adviesbureau Köhler Peutz en Jan Belis van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. Zij nomineren drie inzendingen en hebben naast grote glasprojecten juist ook aandacht voor kleinere initiatieven en oplossingen. De leden van Vakgroep GLAS brengen hun stem uit op de nominaties en bepalen zo de winnaar. Vakgroep GLAS reikt ook een Innovatie Award en, indien van toepassing, een Aanmoedigingsprijs uit. De jury bepaalt de winnaars van deze prijzen. Hieronder de 26 inzendingen.

  • Cultuurboerderij Over-Amstel, Amsterdam (M.C. Kersten)

Cultuurboerderij Over-Amstel is gelegen aan de Amstel in de Duivendrechtse polder, een historische regio in de buurt van Amsterdam met een rijke geschiedenis. De boerderij is gebouwd in 1894, maar daarvoor stond er al agrarische bebouwing. Over-Amstel Boerderij is in ere hersteld. Dit project kenmerkt zich door de toepassing van uitzonderlijk grote glasafmetingen (8.393 x 3.552 mm) en een complexe samenstelling van het triple glas.

  • Heineken Hoek, Amsterdam (vandaglas)

Vandaglas heeft meerdere inzendingen voor de Glas Award. Het nieuwe grand café in de iconische Heineken Hoek aan het Leidseplein in Amsterdam combineert historie met een frisse, moderne uitstraling. Deze legendarische plek, die al decennialang een geliefde ontmoetingsplaats is voor Amsterdammers en toeristen, is volledig vernieuwd en maakt nu deel uit van het boetiekhotel The Diamond. Bij de renovatie zijn in het Grand Café unieke spiegelwanden met meerdere spiegels van 3.158 x 212 millimeter toegepast.

  • De Munt, Utrecht (De Glazen Swaan)

Het Muntgebouw uit 1911 is één van de bekendste gebouwen uit Utrecht. Dit neorenaissance bouwwerk is een rijksmonument, met onder mee in de gevels symbolen voorzien van geld verwerkt. Tot 2020 is het pand in gebruik geweest door de Koninklijke munt. Het gebouw is verduurzaamd met een veelheid aan glasproducten waaronder monumentenglas.

  • KristalPrint (Steinfort)

Aan de Nieuwe Markt in Deventer is het Hegius College, een voormalig schoolgebouw, ingrijpend gerenoveerd. Het gebouw is getransformeerd tot museum en bovenliggend appartementencomplex. Een glazen dak is de bekroning van het gebouw. Letterlijk, want 222 unieke glaspanelen zijn geprint met een bewerking van een schilderij. Naast de 400 vierkante meter glazen dakbedekking maken ook bijzondere ‘lichtlantaarns’ deel uit van het project. Een typisch voorbeeld van een product dat in z’n toepassing niet alleen meedingt naar de Glas Award maar als ontwikkeling wellicht ook in aanmerking komt voor de Innovatie Award.

  • VideoWindow (VideoWindow)

Dit laatste geeldt ook voor de volgende inzending van de Glas Award. Op Rotterdam The Hague Airport draait als pilot de eerste AI for Glare Control van VideoWindow. Van een deel van de glazen gevel is een transparant mediascherm gemaakt dat ook bijdraagt aan de klimaatbeheersing. VideoWindow is van start-up inmiddels een scale-up een heeft op de afgelopen glasstec 2024 een 45 vierkante meter groot media/klimaatscherm gepresenteerd.

  • Berghaus Plaza, Amsterdam (vandaglas)

Midden in het Mode District van Amsterdam is aan het historisch Berghaus-gebouw uit de jaren zestig een frisse en eigentijdse uitstraling gegeven. Het oorspronkelijke hoofdthema ‘functionalisme’ is behouden gebleven. Het ontwerp van het nieuwe Berghaus is uitgewerkt als een gezond woon-, werk- en leefconcept met de ambitie om de BREEAM Excellent-certificering te behalen. Bijzonder aan de toepassing zijn vooral de gebogen glaselementen die karakteristiek bijdragen aan de uitstraling van het complex.

  • Forum Theater aan de Parade, Den Bosch (vandaglas)

Theater aan de Parade is volledig gerenoveerd en uitgebreid. In het Forum is een LED-scherm gemaakt van ProtectPerform Safe ST150 gehard gelaagd veiligheidsglas, gedeeltelijk met zeefdruk. Wanneer het scherm uit staat, ziet dat er volledig hetzelfde uit als de omliggende zwart geëmailleerde glazen wanden. Dat heeft een perfect, uniform beeld.

  • BAKA Glass software (BAKA Glass)

BAKA Glass is een compleet softwarepakket, bruikbaar voor iedereen die in de glasbranche werkzaam is. Glasherstel-, handels- en productiebedrijven, van klein tot groot, kunnen eenvoudig met de software werken. BAKA heeft er bewust voor gekozen om verschillende modules te ontwikkelen. De reden daarvan is eenvoudig: laat klanten niet voor dingen betalen die ze toch niet gebruiken. In korte tijd heeft BAKA de Nederlandse glaswereld verovert en maakt nu de stap naar het buitenland.

  • HeatComfort (Pilkington Nederland)

In het eigen pand van Pilkington in Enschede is een Experience Center. Hierin test het bedrijf al jaren verwarmend isolatieglas in verschillend geïsoleerde omstandigheden. Niet alleen in de gevel maar ook als tussenwand. Dit heeft veel inzicht gegeven in comfort, verbruik en aansturingsmogelijkheden. In het kielzog van het flexibele infraroodpaneel neemt ook de belangstelling voor verwarmen met glas toe en HeatComfort is hierin koploper, mede door het doen van uitvoerige testen en het verzamelen van zoveel data.

  • The Diamond, Amsterdam (Octatube)

The Diamond is een opvallend nieuw gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam, op de plek van de bekende Heineken Hoek. Het voormalige gebouw uit 1900 is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw vier sterrenhotel en horecagelegenheid. Het ontwerp van MVSA sluit qua vorm en afmetingen aan op de historische gebouwen in de omgeving. De esthetische glasgevel hangt aan verticale staalkabels waaraan gegoten RVS-staven geklemd zijn. Daaraan zitten gegoten RVS-knooppunten waar zes driehoekige glaspanelen samenkomen.

  • Villa Oldenzaal (Alverre)

De compleet verbouwde villa Oldenzaal staat in het centrum van Oldenzaal. De maximale transparantie van de glazen buitenpui was de grote wens van de opdrachtgever. Het engineeren, leveren en monteren van constructieve gebogen geïsoleerde beglazing voor een plat dak met sedum beplanting was een grote uitdaging. De specialistische beglazing moest voldoende sterk zijn en de bouwkundige kelderconstructie en stalen dakconstructie moesten perfect op elkaar worden afgestemd om de krachten via het glas over te brengen.

  • Parel in de Polder, Stolwijk (vandaglas)

De high-end ambitie was om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen, met meetbare doelen als de certificeringsniveaus. Voor deze ambitie is IsoPerform LCG XTR70/33 ORAÉ toegepast. Het gaat om low-carbon glass met een zonwerende en isolerende low-e coating.

  • The Doors, Amsterdam (Space Encounters)

The Doors is een nieuw gebouwtype dat wonen en werken meer integreert. Dit door met twee voordeuren elk appartement de optie tot een werkruimte aan huis te geven. The Doors bevat twaalf appartementen die uitkijken op het Tolhuiskanaal en over het IJ. Het ontwerp laat de woningen baden in daglicht en combineert dit met flexibiliteit in de plattegronden. De volledig beglaasde gevels hebben royale schuifdeuren en ramen.

  • Fontys R13, Eindhoven (QbiQ Wall Systems)

Als onderdeel van de Fontys Campus in Eindhoven heeft gebouw R13 een dubbele functie. Het fungeert als de prominente entree van de campus en als een vitale schakel tussen de campus en de stad. Het ontwerpconcept van NUDUS en Barcode Architects is geïnspireerd op deze intrigerende contextuele situatie. In het atrium bevinden zich brandwerende QbiQ-binnenwanden. De wanden met een profielhoogte van 33 millimeter rondom zijn voorzien van EI60 brandwerende beglazing met transparante voegen. De wanden voorzien in de behoefte van minimalisme, transparantie en flexibiliteit.

  • Stevenskerk, Nijmegen (Van Hoogevest Architecten)

In het monumentale interieur van de Stevenskerk (1254) zijn nieuwe glazen wanden ingepast. Die scheiden de kapellen naast de toren af van de kerkruimte voor een multifunctioneel gebruik. Om de architectuur en lichtinval optimaal tot hun recht te laten komen zijn architect, constructeur en glasspecialist tot het uiterste gegaan om de zichtbare constructie tot een minimum te reduceren.

  • SunSmart (Brightlands Materials Center)

SolarBEAT (Solar Building Elements Application Testing) is een testfaciliteit van TNO en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op de site testen ze het hele jaar rond 24/7 gebouwgeïntegreerde zonne-energieproducten en -systemen. Dit zowel voor het opwekken van stroom als warmte. Daarmee speelt TU een cruciale rol in de ontwikkeling en uitrol van deze technologie. Twaalf thermochrome ramen van SunSmart maken deel uit van de testfaciliteit. Als oplossing voor verhoogde hittestress in de zomer en warmtevraag in de winter, ontwikkelden TNO en Brightlands Materials Center een slim raam. Het glas past zijn zonnewarmtewinst autonoom aan aan de behoefte van een gebouw.

  • Koepels pompgemaal Afsluitdijk (Glasdesign)

Zes met glas overkoepelde pompen zijn onderdeel van het gemaal op de Afsluitdijk. Ze kunnen bij hoogwater overtollig water uit het IJsselmeer naar de zee pompen. De transparante koepels beschermen de pompen en maken tegelijkertijd de techniek van het gemaal zichtbaar. De bijna 12 meter hoge pompen kunnen samen 275.000 liter water per seconde afvoeren, wat vergelijkbaar is met het vullen van een Olympisch zwembad in negen seconden Het ontwerp van de glazen koepels is bijzonder omdat in de toepassing allerlei eisen samen dienden te komen. Het gaat om esthetische, isolerende en zonwerende eigenschappen, hoge belastingen op het glas en gebogen vormen.

  • Karel Doorman, Rotterdam (Scheuten Glas Nederland)

De breuk van enkele grote glaspanelen heeft geleid tot een omvangrijke vervangingsoperatie van de gevelbeglazing van de Karel Doorman. In totaal verving Scheuten 739 glaspanelen, waaronder een aanzienlijk aantal grote panelen van 2 bij 3 meter. Deze nieuwe panelen zijn allemaal gelamineerd en voorzien van hetzelfde zeefdrukraster als het oorspronkelijke glas.

  • Glazen vloer configurator (ENS Engineers)

De glazen vloer in het woonhuis in de Azaleastraat te Rotterdam is conform het ontwerp van de Glazen Vloer Configurator gerealiseerd. De glazen verdiepingsvloer heeft een oppervlak van 3,34 bij 1,74 meter. Vier geharde en 6/8/6 SG gelamineerde glazen liggers zijn met een verborgen oplegdetail aan de muur bevestigd. Daarop liggen vier eveneens geharde en 6/8/6 SG gelamineerde vloerplaten. De ‘Glazen Vloer Configurator’ brengt glasconstructies dichter bij de particuliere huisbezitters.

  • WAVETHRU (AGC Glass Nederland)

Zorggroep Mijzo heeft op één locatie 356 ramen (225 m2) laten behandelen met WAVETHRU. Door het toepassen van steeds beter isolerende beglazing in de gebouwde omgeving neemt de connectiviteit af. Goed geïsoleerde gebouwen laten door de toegepaste coatings maar beperkt een signaal (Tetra/2G/3G/4G/5G) door. WAVETHRU is een behandeling van de coating met een laser die zorgt dat de mobiele golven het gebouw weer binnen kunnen komen.

  • De Dame, Amsterdam (M.C. Kersten)

De dame is een opvallende verschijning in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. De gevel is als een sculptuur opgebouwd uit een spel van gevouwen vlakken. Het ontwerp combineert metselwerk met grote glaspartijen, waarbij het glas onder een lichte hoek is geplaatst. Hierdoor speelt het mee in de dynamiek van de schuine gevelvlakken. Dat zorgt voor een bijzondere reflectie van de omgeving. De twee grote glasvlakken op de begane grond, elk 2,5 bij 5,5 meter, zijn ook onder een kleine hoek geplaatst en creëren zo een unieke entree.

  • Magnaglas, WTC Rotterdam (Glasdesign)

WTC Rotterdam is een toonaangevende locatie in het centrum van Rotterdam. Een Magnaglas glaswand bevindt zich in de centrale hal van het WTC en is hiermee een echte blikvanger. Magnaglas is 100 procent gerecycled glas vervaardigd uit scherven van oude glasplaten, die deels gesmolten en samengeperst zijn tot een nieuwe glasplaat. Hierbij kan het ‘oude’ glas uit het gebouw toch weer worden hergebruikt in het project. Achter de wand is LED-verlichting aangebracht zodat het een sjieke uitstraling geeft en de wand het patroon van de scherven goed belicht.

  • Renovatie glazen gevel Channel 4, Londen (Ocatatube)

De iconische gebogen, hangende glazen gevel van het Grade II-genoteerde Channel 4 hoofdkantoor in Londen is volledig gerenoveerd. Dit met minimale aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp en met focus op hergebruik van materialen en CO2-reductie. De originele warm gebogen, geharde monolithische glaspanelen vertoonden schade bij de puntbevestigingen. Om zorgen over toekomstige instorting weg te nemen zijn de panelen vervangen door geharde, gelamineerde glaspanelen met verbeterde duurzaamheid na breuk.

  • Vertical, Amsterdam (AGC Glass Nederland)

Het groene Amsterdam Vertical, bestaande uit 168 koopwoningen verdeeld over drie deelgebieden, is de eerste baanbrekende stap in de transformatie van Sloterdijk. Het nieuwe zonwerende glas Stopray Vision-70 van AGC is Cradle to Cradle-zilver gecertificeerd. Het glas draagt in hoge mate bij aan het duurzame karakter van Vertical. Het isolatieglas zorgt voor transparantie en comfort in de appartementen door het daglicht maximaal binnen te laten en de zontoetreding met twee derde te reduceren.

  • KWF Wilhelminabos, Dronten (Nissink Business Glass)

De in juni 2023 verwoeste gedenkplek voor kankerpatiënten in het Wilhelminabos te Dronten is mede door de vrijwillige inzet van diverse glas- en schilderbedrijven hersteld. Van de 67 gedenkplaten waren er slechts twee nog intact. Na overleg met de gemeente, Staatsbosbeheer en KWF werd na de verwoesting besloten om de gedenkplek te herbouwen. Een crowdfundingsactie leverde al snel veel donaties op. Robert Nissink van Nissink Business Glass uit IJsselmuiden leverde het glas. Steinfort uit Franeker tekende voor de productie. Roordagroep Schilders, Glaszetters & Stukadoors, Buijert Zwartendijk Kampen en IJsselglas monteerden de glazen gedenkstenen.

  • Omega-PCS, Hendrik Ido Ambacht (vandaglas)

Omega-PCS is ontworpen als een tweelaags volume dat boven het maaiveld is opgetild. Dit ontwerp maakt parkeren onder het gebouw mogelijk, wat bijdraagt aan een efficiënter gebruik van de ruimte. Eén van de opvallende kenmerken van het Omega PCS-gebouw is de transparante gevel met ronde hoeken. Dit ontwerp geeft het gebouw een open uitstraling en zorgt voor een goede lichtinval. Vandaglas heeft voor het gebouw TriplePerform Alfa rechte beglazing geleverd (465 m2), samen met negen gebogen ruiten (3.396 x 2.450 mm) middels het PLUG-IN systeem. De gebogen ruiten zijn geproduceerd zonder vertekening. Het PLUG-IN systeem is semi-structureel HR++ glas of HR+++ isolatieglas voor in een vliesgevel.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…

Elektrochroom glas: SageGlass introduceert RealTone neutraal dynamisch glas

SageGlass kondigt de lancering aan van RealTone. Dit is volgens deze pionier van elektrochroom glas en Saint-Gobain-dochter de meest neutrale…