Ga naar hoofdinhoud

Glasstec: sneak preview Glass Technology Live

De pers heeft vanmiddag, een dag voor de start van glasstec, de kans gekregen een eerste blik te werpen op enkele innovaties van Glass Technology Live (GTL). Deze expositie in hal 11 van de beurs wordt gezien als een showcase voor toekomstige technologieën. GTL biedt zo inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en visionaire technologieën uit zowel onderzoek als de praktijk.

Glasstec toonaangevend

Van 22 tot en met 25 oktober 2024 is glasstec in Düsseldorf opnieuw de internationale ontmoetingsplaats voor de glasindustrie. ’s Werelds toonaangevende vakbeurs brengt bedrijven, experts en vernieuwers uit de gehele glaswaardeketen samen. De focus ligt op de centrale thema’s van de glasindustrie. Dit zijn: circulaire economie, digitale technologieën en decarbonisatie.

Technische universiteiten

Een terugkerend hoogtepunt van de vakbeurs is GTL. De expo geldt als het centrale platform voor innovaties in glas- en geveltoepassingen. Een netwerk van technische universiteiten organiseert de tentoonstelling. Het gaat om de TU’s van Darmstadt, Delft, Dresden en Bochum. Hal 11 bevat baanbrekende projecten en tentoonstellingen uit de industrie en wetenschap. Het is een must-see voor professionele bezoekers, architecten en iedereen die geïnteresseerd is in toekomstige glastoepassingen.

Exclusieve tour GTL glasstec

Prof. dr. Ulrich Knaack is één van de toonaangevende experts en initiatiefnemers van GTL. Hij gaf voor de internationale pers een exclusieve tour langs zes geselecteerde innovaties en baanbrekende technologieën die de glasstec dit jaar in hal 11 toont.

  • IJsbergen / Eerbetoon aan het gletsjerlandschap van IJsland
  • 3D-geprinte puntbevestiging
  • Frameloze dragende glasconstructie
  • Interactieve glazen gevel / videowand
  • Glas-betonverbinding (G2C) / Brug
  • CircuClarity One met IG2Pieces

IJsbergen van glas

Het ‘Glacier Glass Pavilion’ op de glasstec is een hommage aan het gletsjerlandschap van IJsland. TU Delft, Eckersley O’Callaghan en NorthGlass laten zo zien wat er mogelijk is in moderne glasconstructie: maximale transparantie met minimale zichtbare verbindingen. Het paviljoen, een primeur op de glasstec, is 5 meter hoog en beslaat een oppervlakte van 6,5 x 5,8 meter. Geïnspireerd door het landschap van Zuid-IJsland, lijkt het op bergen, gletsjers en ijsbergen. De omgekeerde V-vorm van het paviljoen bestaat uit tien driehoekige, V-gevouwen glasmodules die transparant met elkaar verbonden zijn. Elk glaspaneel staat op een hoek en aan hun top grijpen de panelen in elkaar in een zigzagpatroon, verbonden door een roestvrijstalen profiel.

3D-geprinte puntbevestiging

De TU Darmstadt presenteert met ‘AM Glass Point Fixing’ additief vervaardigde puntbevestigingen die geheel uit glas bestaan. Het Glass Competence Center (GCC) van de universiteit onderzoekt hoe je flexibele constructies voor de bouwsector kunt printen met behulp van 3D-geprinte kwartsglasvezels. Dit proces, ontwikkeld in het Laser Center Hanover, maakt de additieve verwerking van de vezels mogelijk. Het resultaat is het 3D-printen van zuivere glaspuntbevestigingen.

Frameloze dragende glasconstructie

Samen met drie projectpartners heeft de TU Darmstadt een frameloze dragende glasconstructie ontwikkeld. ‘Frameless’ toont glaspanelen met een dragende functie. Deze innovatieve structuur, gepresenteerd door TU Darmstadt en haar partners knippershelbig, Yachtglass en Eastman, benut het potentieel van glas ten volle. In tegenstelling tot conventionele (vlies)gevels, met glaspanelen voornamelijk als vulmateriaal, vervult het glas in deze oplossing een dragende rol. De constructie belooft meer resource- en energie-efficiënte beglazingsoplossingen voor de toekomst.

Interactieve glasgevel

We hebben vorig jaar al uitgebreid stilgestaan bij de interactieve glasgevel VideoWindow. Kunstenaar, fotograaf en filmmaker Remco Veenbrink, CEO van deze start-up in YES!Delft, kwam op het idee via de werking van een lasbril. Als die effectief reageert op licht dan moet dat toch ook met glasramen kunnen? Het is mooi om te zien dat idee werkelijkheid is geworden. Op GTL is een 45 vierkante meter grote, interactieve glazen gevel met intelligente bediening te zien. De gevel biedt dynamische bescherming tegen schittering en zonnewarmte door natuurlijke patronen na te bootsen. De modules in glazen gevels verbeteren de energie-efficiëntie in combinatie met informatie en entertainment.

Deze innovatie markeert een belangrijke stap in de richting van de standaardisatie van intelligente gevels. Intelligent omdat ze licht en temperatuur regelen en tegelijkertijd dienen als communicatieplatform. Eerste tests op zonwerende en thermische prestaties (g-waarde, Ug-waarde) laten veelbelovende resultaten zien. Bezoekers van GTL ervaren het dynamische potentieel van deze gevel uit de eerste hand.

Glas-betonverbinding

De Universiteit Gent laat met een hybride voetgangersbrug zien wat de mogelijkheden zijn van het verbinden van glas en beton. ‘Glass to Concrete’ (G2C) onderzoekt het potentieel van glas-beton als alternatief voor traditionele mechanische verbindingen. Dit innovatieve prototype op de glasstec demonstreert verschillende toepassingen van het verbinden van beide materialen.

CircuClarity One

Ideeën voor klimaat- en grondstoffenbehoud in de glasindustrie. Dat is CircuClarity One. Dit initiatief presenteert op GTL een verzameling klimaat- en grondstoffenvriendelijke oplossingen voor processen en producten in de glasindustrie. De sector is zich bewust van de grenzen van de planeet. Ze onderneemt stappen om innovatieve producten aan te bieden die blijk geven van verantwoord milieubeheer. De expositie speelt daarop in en differentieert hergebruik en recycling met een scala aan potentiële toepassingen. CircuClarity One toont bijvoorbeeld het machinaal scheiden van gelaagd glas voor hergebruik. Hetzelfde geldt voor de versterking van gedemonteerde, enkelvoudige beglazing met een siliconenlaag om die te hergebruiken als gevelbekleding.

IG2Pieces: primeur glasstec

Ook als onderdeel van CircuClarity One op de glasstec het alsmaar kunnen hergebruiken van bestaand isolatieglas, inmiddels een toegepast fenomeen in ons land. Dit idee om vlakglas te oogsten en hergebruiken van GSF Glasgroep heeft inmiddels geleid tot IG2Pieces. Dit is een machine van Hegla voor het automatisch demonteren van bestaand glas. GSF assembleert het glas opnieuw en brengt zo een 50 procent circulair product op de markt. Bij het bedrijf in Almere draait de enige machine ter wereld en GTL op de glasstec toont nu een vergelijkbaar exemplaar. De innovatieve productie van GSF was in juni reden voor het organiseren van de GLASDAG 2024 in Almere.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

BouwBeurs 2025 trekt 63.000 bezoekers

BouwBeurs 2025, georganiseerd door Koninklijke Jaarbeurs, heeft zich opnieuw bewezen als het grootste bouwevenement van Nederland. Afgelopen week trok de…

Glas Award voor Alverre met Villa Oldenzaal

Villa Oldenzaal (Alverre) is de winnaar van de Glas Award 2025. Vanmiddag reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de twaalfde…