De nieuwe Glas in Beeld (GIB#5 –oktober 2024) is verschenen en staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector.
Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger leggen. Ook helpen de artikelen uit Glas in Beeld jou en je medewerkers verder te professionaliseren in deze mooie sector.
Vacuümglas voor muZEEum Vlissingen
Het Maritiem muZEEum Zeeland heeft een levensgroot familieportret van Michiel de Ruyter langdurig in bruikleen gekregen van het Rijksmuseum. Voorwaarde voor deze letterlijk en figuurlijke ‘thuiskomst’ van De Ruyter was te voldoen aan de hoogste eisen aan het binnenklimaat. Met FINEO vacuümglas was dat duurzaam haalbaar.
Glasstec in teken AI en circulariteit
Van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 oktober treft de internationale glaswereld elkaar tijdens glasstec, ’s werelds grootste beurs op het gebied van vlakglas. Het evenement in Düsseldorf omvat met hal 10 tot en met 17 als altijd de helft van het beurscomplex. Glasstec 2024 staat hoofdzakelijk in het teken van AI en circulariteit.
Kennis vlakglas (5): assemblage isolatieglas
Na de productie ondergaat veel vlakglas op industriële wijze bewerkingen. Door middel van geavanceerde procedés ontstaan secundair gefabriceerde variaties met bijzondere eigenschappen. Deel 5 uit onze serie ‘Kennis vlakglas’ gaat over de assemblage van isolatieglas.
Spiegeldraadglas: brand je er niet aan
Spiegeldraadglas komt je overal tegen, denk aan de trappenhuizen waar het glas veelal als brandscheiding is toegepast. Maar door nieuwe inzichten over letsel-, inbraak- en brandveiligheid passen we het glas alleen nog maar toe bij vervanging door bijvoorbeeld breuk. In nieuwbouw komt het glas simpelweg niet meer terug omdat het niet aan de eisen voldoet. Hoe zit dat en waarom dan nog wel nog toepassen in bestaande bebouwing? En wordt (spiegel)draadglas überhaupt nog geproduceerd?
Energielabel en isolatiewaarde glas
Wanneer je je huis wilt verkopen, moet je over een definitief energielabel van de woning te beschikken. Huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid gebaseerd op een schatting van de energieprestaties van de woning. Maar hoe bepaalt een energieadviseur de UG-waarde van glas?
Vogelvriendelijk glas ook mensvriendelijk
Op de glasstec die deze week plaatsvindt in Düsseldorf veel aandacht voor vogelvriendelijk glas. Zo ook een ontwikkeling van het Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen ISE. Het nieuwe product is te zien op de glasstec-expositie van glas- en gevelinnovaties in hal 11: ‘Glass technology live’. Het gaat om een type efficiënt vogelvriendelijk glas, waarvan ‘slechts’ 4 procent van de vogels slachtoffer wordt in een vluchttunneltest. Tegelijkertijd hebben de ontwikkelaars uit Freiburg het glas ‘mensvriendelijker’ gemaakt door het transparantieverlies van binnenuit te minimaliseren.
In Glas in Beeld (GIB#5 – oktober 2024) lees je alle artikelen volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.