Wanneer je je huis wilt verkopen, moet je over een definitief energielabel van de woning te beschikken. Huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid gebaseerd op een schatting van de energieprestaties van de woning. Maar hoe bepaalt een energieadviseur de UG-waarde van glas?
Erkend adviseur bepaalt energielabel
Het voorlopige label werd berekend aan de hand van beschikbare gegevens, zoals het woningtype en het bouwjaar. Tegenwoordig is het voorlopige label vervallen en zijn de rekenmethodes uitgebreid en strenger geworden. Alleen een erkend energieadviseur mag nu het energielabel vastleggen. Deze adviseur probeert uiteraard de juiste isolatiewaarde van het glas te bepalen. Hij gebruikt hierbij doorgaans de HR-classificatie en de Ug-waarde van het glas. In geval van enkel glas is dat geen probleem. Bij isolatieglas blijkt dat in de praktijk niet altijd mee te vallen.
Afstandhouder isolatieglas
Op de (aluminium) afstandhouder van het isolatieglas is vaak informatie afgedrukt. De producent vermeldt hier bijvoorbeeld zijn ordernummer, productnaam, productiedatum en de Ug-waarde van het glas. Op basis van de vermelde Ug-waarde kan de energieadviseur eenvoudig herleiden wat de isolatiewaarde van het glas is. Als de HR-classificatie wordt vermeld zijn er meer gegevens nodig om de isolatiewaarde te berekenen. Deze regels hiervoor zijn, zoals wellicht bekend, per 1 juli 2008 gewijzigd. Hier bestaat in de praktijk nog wel eens onduidelijkheid over. Zeker bij de leek die zelden tot nooit iets met isolatieglas te maken heeft. De Ug-waarde of HR-classificatie wordt echter niet altijd op de afstandhouder vermeld. Wat nu?
In Glas in Beeld (GIB#5 – oktober 2024) lees je het artikel van Kenniscentrum Glas volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.