Spiegeldraadglas komt je overal tegen, denk aan de trappenhuizen waar het glas veelal als brandscheiding is toegepast. Maar door nieuwe inzichten over letsel-, inbraak- en brandveiligheid passen we het glas alleen nog maar toe bij vervanging door bijvoorbeeld breuk.
In nieuwbouw komt het glas simpelweg niet meer terug omdat het niet aan de eisen voldoet. Hoe zit dat en waarom dan nog wel nog toepassen in bestaande bebouwing? En wordt (spiegel)draadglas überhaupt nog geproduceerd en geleverd?
Productie spiegeldraadglas
Het was in de jaren negentig dat Glas in Beeld een bezoek bracht aan een Pilkington-fabriek onder de rook van Manchester waar we gevoelsmatig honderd jaar terug stapten in de tijd. In die fabriek, die we vergeleken met Charlie Chaplins Modern Times, werd ‘brute’ draadglas, ondoorzichtig maar wel lichtdoorlatend, gepolijst tot transparant spiegeldraadglas. Het glas passeerde een productielijn met grote polijstschijven om vervolgens onderlangs terug te worden gevoerd zodat tijdens een tweede run ook de andere zijde van het glas kon worden bewerkt. ‘Andere tijden’ maar prachtig om te zien.
Afgenomen vraag
De fabriek is er niet meer en zover we weten zijn er wereldwijd nog maar een handvol locaties die het glas maken. Dat heeft alles te maken met de afgenomen vraag en die hangt weer samen met de eisen waar een veilige (glas)constructie aan moet voldoen. We leggen het uit. Voor het gemak gebruiken we in de rest van dit artikel de term (spiegel)draadglas zonder haken: we hebben het dan over het brute en gepolijste product.
Spiegeldraadglas terrein verloren
Spiegeldraadglas is een basisglas van meestal 7 millimeter dikte dat net een beetje extra versteviging vindt in de draden. Draadglas is in het verleden voor meerdere doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld om inbraak tegen te gaan; de (onterechte) naam ‘pantserglas’ wordt er in de volksmand vaak voor gebruikt. Vele brandscheidingen zijn van dit glas voorzien en ook is het regelmatig toegepast bij vloerafscheidingen. Draaglas heeft immers door zijn draadinleg het voordeel dat de glasresten bij breuk bij elkaar worden gehouden. Vanwege deze eigenschap is het begrijpelijk dat dit glas in het verleden veelvuldig is toegepast.
In Glas in Beeld (GIB#5 – oktober 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.