Na de productie ondergaat veel vlakglas op industriële wijze bewerkingen. Door middel van geavanceerde procedés ontstaan secundair gefabriceerde variaties met bijzondere eigenschappen. Deel 5 uit onze serie ‘Kennis vlakglas’ gaat over de assemblage van isolatieglas.
Nederland heeft een enorm energielek in de woningvoorraad. Van de acht miljoen woningen heeft nog zo’n 15 procent enkelglas. Dat is over heel Nederland ruim één miljoen woningen. Daarnaast heeft de helft van alle woningen nog ‘oud’ isolatieglas. Het vervangen van het bestaande vlakglas door modern isolatieglas kan veel energie besparen.
Vlakglas zwakke schakel
Glas is nog altijd de zwakste schakel in de gevel die relatief eenvoudig en goedkoop is te verbeteren. Voor de glasspecialist een enorme uitdaging om in te spelen op deze behoefte in de markt. Zorg daarom als professional voor voldoende kennis om toekomstige opdrachtgevers goed te kunnen adviseren over de functies en toepassingen van isolatieglas. In dit vierde artikel uit onze serie ‘Kennis Vlakglas’ gaan we in op de assemblage van isolatieglas.
Aanbod isolatieglas
Wanneer bij woningen over isolatie wordt gesproken, denken veel mensen als eerste aan de toepassing van isolatieglas. Prachtig om hierop te anticiperen. Het aanbod isolatieglas is zeer uitgebreid en er wordt voortdurend geïnnoveerd. Voor elke situatie biedt de glasindustrie wel een aangepaste oplossing om de prestaties te verbeteren en glasoppervlakken in gebouwen een bepaalde uitstraling te geven. Bij renovatieprojecten en herbeglazing in monumentale gebouwen kan een weloverwogen keuze van het type glas de eigenschappen van de beglazing optimaliseren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het ontwerp van nieuw te bouwen woningen. Bij de keuze van een bepaald type isolatieglas moet je niet alleen kijken naar de energiebesparing. De energetische balans is een samenspel van thermische isolatie, zonnewarmtewinst en aanvoer van natuurlijk licht. De keuze zal afhangen van de situering, het type gebouw, duurzaamheid en de plaats van het isolatieglas in het gebouw.
In Glas in Beeld (GIB#5 – oktober 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.