Guardian Glass heeft zes nieuwe milieuproductverklaringen (EPD) gepubliceerd voor floatglas, sputter (vacuüm) gecoat glas en gelaagd glasproducten. Hieronder zijn er twee voor NEXA low-carbon glass. Een andere nieuwe EPD heeft betrekking op Guardian ExtraClear floatglas, het standaard mid-iron glas met een lage CO2-waarde.
Zes Europese producten
De zes EPD’s zijn onafhankelijk geverifieerd en hebben betrekking op de volgende in Europa geproduceerde producten. De eerste twee zijn low-carbon glass.
- Guardian NEXA 6
- Guardian NEXA 9
- Guardian UltraClear floatglas met een laag ijzergehalte
- Guardian ExtraClear floatglas
- Guardian LamiGlass en Guardian Bird1st Lami gelaagd glas
- Gecoat glas, waaronder SunGuard, ClimaGuard en Guardian Sun
Laagste CO2-waarde
De EPD voor Guardian ExtraClear standaard floatglas geeft aan dat de zogeheten ‘belichaamde koolstofwaarde’ (A1-A3) uitkomt op 9,64 kg CO2eq/m2 voor 4 millimeter glas. Deze nieuwe waarde bevestigt dat Guardian ExtraClear het standaard (mid-iron) floatglas is met de laagste CO2-waarde in Europa. De uitkomst ligt net onder die van Glas Trösch. Het CO2-equivalent van het standaard EUROFLOAT floatglas komt bij 4 millimeter glas op 9,83 kg CO2eq/m2 uit. Daarmee liggen de waardes van Guardian en Glas Trösch een kleine 20 procent onder de 12,24 kg CO2eq/m2 van de branche. Een nieuwe EPD voor Guardian UltraClear low-iron floatglas zal naar verwachting medio 2025 beschikbaar zijn. Guardian maakt dit Guardian Glass Bascharage. Deze Luxemburgse fabriek is de meest energiezuinige oven van de gehele Guardian groep.
EPD low-carbon glass
De EPD’s zijn nu ook beschikbaar voor het nieuwe assortiment low-carbon glass producten. Guardian NEXA 6 en Guardian NEXA 9 hebben elk hun eigen EPD, met belichaamde koolstofwaarden van respectievelijk 6,38 kg CO2eq/m2 en 8,58 kg CO2eq/m2 (4 mm glas). Vergeleken met de gemiddelde Europese floatglasdataset vertegenwoordigt dit een vermindering van belichaamde koolstof van meer dan 40 procent voor Guardian NEXA 6 en 20 procent voor Guardian NEXA 9. Het aardopwarmingspotentieel (GWP) van de A1-A3-fasen omvat de effecten van de winning en verwerking van grondstoffen, het transport van grondstoffen naar de productielocatie en de productie van het product. Deze term wordt soms aangeduid als de ‘product carbon footprint’ of ‘embodied carbon’. Wij noemen het de CO2-waarde.
EPD’s online
De EPD’s zijn te vinden en downloaden op de website van Guardian Glass. De Performance Calculator-tool op (onderdeel van de Glass Analytics-software) op de site heeft recent een nieuwe functie. Die nieuwe tool stelt glasverwerkers in staat een schatting te maken van het belichaamde koolstofequivalent voor een breed scala aan beglazingscombinaties. Guardian heeft de Performance Calculator ontwikkeld om de voordelen van hoogwaardig glas in gevels van gebouwen te demonstreren. De functie voor het schatten van de CO2-waarde is beschikbaar voor al z’n floatglas, waaronder low-carbon glass, gecoat glas, gelaagd glas en gecoat gelaagd glas.
Low-carbon glass als voorbeeld
Guus Boekhoudt is Executive Vice President, Europa, Afrika & Midden-Oosten, Azië-Pacific en Latijns-Amerika bij Guardian Glass. Hij geeft aan dat Guardian zich continu inspant om de energie-efficiëntie te verbeteren, bronnen op verantwoorde wijze te beheren en luchtemissies te verminderen. ‘We zijn toegewijd aan het voortdurend zoeken naar innovatieve oplossingen die onze productieprocessen verbeteren. Ons low-carbon glass is daar een goed voorbeeld van. Zie ook de initiatieven als ovenrevisies die de energie-efficiëntie van onze fabrieken helpen verhogen. Door te investeren in geavanceerde oventechnologieën en efficiëntieprojecten verminderen we met succes de CO2-waarde van onze Europese glasproducten.’
Milieu-impact glas specificeren
Jonathan Brunette is ESG & Certification Manager bij Guardian Glass. ‘Door EPD’s te publiceren, ondersteunen we architecten en ontwerpers. Zij streven ernaar de milieueffecten van de gebouwen die ze ontwerpen, te begrijpen via de producten die ze specificeren. Het doel is om hen de informatie te bieden die ze nodig hebben om de CO2-uitstoot van hun gebouw gedurende de hele levensduur te berekenen en weloverwogen beslissingen te nemen. Dat kan het best met low-carbon glass. Deze transparante, door derden geverifieerde gegevens zijn ook handig voor bedrijven die werken aan het behalen van hun doelstellingen voor het verminderen van CO2-uitstoot. De gegevens kunnen ook helpen bij het behalen van credits in beoordelingsmethoden voor milieucertificering van gebouwen, zoals LEED of BREEAM.’