Ga naar hoofdinhoud

Gevel centraal op tiende ARCHITECT@WORK in Rotterdam

Met ‘Super Skin’ als thema staat de gevel tijdens ARCHITECT@WORK Rotterdam. Het evenement op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy vindt voor de tiende keer plaats.

Meer dan tweehonderd fabrikanten en exclusieve verdelers slaagden erin te beantwoorden aan de strenge criteria van innovatie. Hieronder zijn op het gebied van glastechniek BENGglas, Dutch Glass Design, Interior Glass Solutions, Solarlux, Steinfort Glas en Vetrotech Saint-Gobain.

ARCHITECT@WORK is afwisselend in Amsterdam en Rotterdam. Na de eerste editie van vorig jaar in Amsterdam strijkt het evenement nu weer neer in Ahoy Rotterdam. Rond het thema de gevel als ‘Super Skin’ is er een gevarieerd lezingenprogramma met sprekers als Dirk Somers (Bovenbouw), Caro van de Venne (Nudus), Ron Bakker (PLP) en Don Murphy (VMX). De BNI host de lezing van duurzaamheidsadviseur Jille Koop (Rijksvastgoedbedrijf). Het thema komt ook terug in de materialententoonstelling MaterialDistrict, de fototentoonstelling door Dutch Architecture Photographers (DAPh) en in de projectententoonstelling door World-Architects.com.

Gratis registratie

ARCHITECT@WORK is gratis te bezoeken voor architecten, ontwerpers en andere voorschrijvers na voorregistratie via de website. Mail naar rotterdam@architectatwork.com als je nog geen code hebt. Het vakevenement is hybride. De lezingen over de gevel als ‘Super Skin’ zijn ook via een livestream te volgen en de gepresenteerde noviteiten online te vinden. Met tweehonderd exposanten behoort ARCHITECT@WORK tot het grootste vakevenement voor architecten en ontwerpers in Nederland.

Lezingenprogramma 11-9 rond de gevel

Naar een natuurinclusieve stedelijke omgeving

  • 11:30
  • Marjan Ketner
  • Copijn Landschapsarchitecten

De gevelbeplanting van Sawa, de tropische binnentuin van Hotel Jakarta en het herstel van de formele tuinen rond het Rijksmuseum hebben gemeenschappelijk dat ze zijn ontworpen door Copijn Landschapsarchitecten. Hoe maken we klimaatadaptieve plekken en betekenisvolle stadsnatuur waarin flora, fauna en mensen zich prettig voelen? In haar lezing laat Ketner zien hoe door de integratie van groen en water niet alleen ecologische waarde wordt toegevoegd, maar ook de systeemwerking van de stedelijke omgeving duurzaam versterkt wordt. In hun ontwerp voor BuitenStad in Hoorn, in samenwerking van SVP Architectuur en Stedenbouw, komen stad en landschap letterlijk samen in het ontwerp voor de daktuinen en de verbindingen met de omgeving. Het winnende ontwerp voor de prijsvraag ‘Een Nieuw Bouwcultuur’ in Oirschot, samen met o.a. Orga Architect en De Urbanisten, is een voorbeeld van hoe ambities voor biobased bouwen vertaald worden in een natuurinclusief landschapsontwerp. 

Kantoor Vol Afval is af. En nu door

  • 13:00
  • Jille Koop
  • Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in samenwerking met opdrachtnemer Vink Bouw het Kantoor Vol Afval opgeleverd. Een renovatie met een focus op hergebruik van materialen. Daarbij werden alle disciplines betrokken en kregen de kans zich door te ontwikkelen. De belangrijkste lessen zijn opgeschreven en willen we actief verspreiden. Jille Koop is expert in circulair, natuurinclusief en klimaatadaptief aanbesteden van vastgoedingrepen bij het Rijksvastgoedbedrijf. Hij werkte als technisch manager aan de routekaart verduurzamen rijksvastgoed en het innovatieproject Kantoor Vol Afval (KaVA). BNI biedt deze lezing aan in het verlengde van het magazine NOOK met als thema Hard Reboot. Hoewel professionals sterk inzetten op duurzaamheid, hangt succes af van opdrachtgevers die dezelfde visie delen. Het duurzaamheidsprogramma van de overheid en de leidende rol van het Rijksvastgoedbedrijf werd in NOOK besproken. In deze lezing komen de geleerde lessen die gedeeld moeten worden, tot leven. En komt superskin ook aan bod.

Reflecties op het ontwerp van gevels

  • 14:30
  • Dirk Somers
  • Bovenbouw

Architectuurgeschiedenis en actualiteit gaan hand in hand bij Bovenbouw. Aan de hand van historische voorbeelden en eigentijdse projecten vertelt Dirk Somers een verhaal over zijn verhouding tot gevels. Elk element in de gevel wordt door Bovenbouw nauwkeurig afgewogen. Wat voor plastiek en ritme past bij dit gebouw, in deze omgeving? Hoe dient de galerij of doorgang vorm te krijgen? Een goede illustratie van de ongekende precisie die het bureau hierbij weet te bereiken is het ontwerp voor woongebouw Cadix in Antwerpen. Binnen de concave gevelvlakken wordt het motief herhaald van de centrale kolom die een latei ondersteunt. Hierachter zijn afwisselend dubbele ramen en loggia’s te vinden. In de iets teruggelegen plint komt dit motief ook weer terug, dan met hogere glazen puien. Het resultaat is een even kalme als fijnzinnige straatwand die vanuit ieder perspectief overtuigt.

Bouwen met mineralen en vezels

  • 16:30
  • Jan Nauta
  • Studio Nauta

Wat als we voor de constructie van gebouwen hout gebruiken, voor de isolatie ervan biobased gewassen en voor de massa stampleem? Voor de constructie leunen we dan op bosbouw, voor isolatie op landbouw en voor de massa op aarde? In zijn projecten werkt Studio Nauta hier naartoe. Het bureau werkt aan steeds grotere projecten in hout, en de realisatie van een stamplemen badhuis in Arnhem stimuleerde het bureau om bij een prijsvraag in Zwolle samen met Mulder Zonderland nu een volgende stap te onderzoeken: is het mogelijk om de betonnen vloeren tussen appartementen te vervangen door een broodjesvloer waarin tussen houten liggers prefab stamplemen vloerdelen geklemd worden?

Lezingenprogramma 12-9 rond de gevel

Karaktervolle architectuur

  • 11:30
  • Caro van de Venne
  • Nudus

Door tweedehands dakpannen op elkaar te stapelen, ontstaat een bijzonder poreuze wand – een walhalla voor alle dieren in de stad. Een deel van de plint van het Matrix Innovation Center, dat Nudus op de Amsterdamse Zuidas ontwerpt, moet op die manier uitgevoerd worden. Met enkele testmuren wordt momenteel gezocht naar de beste constructie hiervoor. Op de campus van de Fontys Hogescholen in Eindhoven is de aula, die vanwege zijn grote zaal ook een gesloten gevel heeft, voorzien van glanzende RVS-gevelplaten met een stevige profilering. Het is een gevelmateriaal dat het bureau in Zwitserland was tegengekomen en die de omgeving op een fascinerende manier reflecteert.

Façades in the Symbiocene (ENG)

  • 14:30
  • Ron Bakker
  • PLP Architecture

In Singapore werkt PLP aan een luchtige woontoren met rondom riante balkons die de gevel beschaduwen en voor het grootste deel beplant zijn. In Zuid-Korea heeft het bureau voor de meteorologische dienst een gebouw ontworpen met rondom een glazen tussenruimte met een vier seizoenen tuin. Het gebouw wordt het eerste net zero, dus klimaatneutrale gebouw in het land. In Rotterdam werkt het bureau met ZUS aan een multifunctioneel, hout hybride gebouw pal naast Rotterdam Centraal met rondom luifels die balkons worden die trappen worden.

Het ontwerp van de gevel is voor PLP Architecture altijd onlosmakelijk verbonden met het concept en ontwerp van het gebouw als geheel. Hoe beïnvloeden stedenbouwkundige, bouwfysische, esthetische, ecologische, culturele, representatieve en economische karakteristieken elkaar? Welke dient meer nadruk te krijgen? Aan de hand van ontwerpen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Singapore en Zuid-Korea, laat Bakker zien hoe iedere opgave om een andere weging van die karakteristieken vraagt.

Building for somewhere, not anywhere (ENG)

  • 16:30
  • Don Murphy
  • VMX Architects

In zijn lezing zal Murphy enkele gedachten over het ontwerp van gevels delen en verschillende actuele projecten van zijn bureau bespreken. Een van die projecten is het multifunctionele The Puls of Amsterdam op de Zuidas dat een fascinerende gefacetteerde gevel heeft gekregen. Welke factoren hebben die gevel gevormd? En hoe is die gevel nu gemaakt? Een ander project waar Murphy op in zal gaan is Haasje Over op Strijp-S in Eindhoven. Doordat de woningen daar 4,5 meter hoog zijn is alles groter dan anders, zoals ook de ramen, die voorzien zijn van diepe vensterbanken zodat bewoners als het ware ‘in’ hun uitzicht kunnen zitten.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…

Elektrochroom glas: SageGlass introduceert RealTone neutraal dynamisch glas

SageGlass kondigt de lancering aan van RealTone. Dit is volgens deze pionier van elektrochroom glas en Saint-Gobain-dochter de meest neutrale…