Ga naar hoofdinhoud

Verwarmend isolatieglas komt er nu echt aan

In het kielzog van het flexibele infraroodpaneel neemt ook de belangstelling voor verwarmend isolatieglas in de gevel toe. De techniek was er al maar het ontbrak nog aan de juiste operationele technieken, processen en data om het innovatieve glas goed onderbouwd op de markt te brengen.

Marcel Ribberink, Business Development manager bij Pilkington Nederland, doet al jaren onderzoek naar de ontwikkeling en performance van verwarmend isolatieglas. Hij acht de tijd nu rijp om het innovatieve product te lanceren. NSG Group, moederbedrijf van Pilkington, doet dat in oktober op de glasstec onder de naam HeatComfort.

Van infrarood panelen naar verwarmend isolatieglas

De infrarood glaspanelen die je in de bouwmarkt kunt kopen voor het op kleine schaal verwarmen van een ruimte kennen we allemaal. Covid hield ons noodgedwongen thuis en heeft thuiswerken gangbaar gemaakt. Maar waarom het hele huis verwarmen als je voldoende hebt aan een paneel op je werkplek? Dat kan met verwarmend isolatieglas. Extra stimulans: de aversie van de glaswereld om te werken met ‘glas-met-een-draadje’ lijkt weggenomen. NSG Pilkington komt namelijk met de ‘corner key’, waardoor je de bedrading niet meer door de secundaire kit leidt. Met deze gepatenteerde hoekverbinding in de afstandhouder van isolatieglas sluit je het glas eenvoudig aan op het lichtnet. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde HeatComfort aktor die de verbinding vormt tussen het lichtnet en de ruit.

Wat is verwarmend isolatieglas?

Ribberink: ‘We brengen verwarmend isolatieglas op de markt als HeatComfort. In de isolatieruit is een verwarmbare coating verwerkt in de spouwzijde. Deze ruit is in feite een geleidend glaspaneel en heeft een bepaalde weerstandswaarde. Als je deze coating vanaf twee zijden onder elektrische spanning zet, genereert ze infrarood warmte. De technologie is gebaseerd op basis van NSG TEC, een robuuste, onzichtbare Pilkington coating. Dit is een pyrolytische coating die we “online” aanbrengen, dus niet achteraf zoals bij een magnetron coating, maar tijdens het produceren van glas op de nog niet uitgeharde glasmassa. De coating wordt nadat het glas is uitgehard een harde toplaag op het glas.’

Functie aan glas toegevoegd

In feite is er aan de isolerende functie van het isolatieglas een functie toegevoegd: verwarmen. Ribberink: ‘De coating is onzichtbaar en aan twee zijden, de hoogte- of breedtezijde, printen we er geleidende strips op: “bushbars” die we onder spanning zetten. Zo genereert het glas warmte. De minimale maat is 500 x 500 millimeter en de maximale 2.500 x 3.210 millimeter, afhankelijk van de dikte en bewerking van het glas. Vooralsnog niet in modellen maar alleen in beglazing met vier hoeken van 90°.’

In Glas in Beeld (GIB#4 – september 2024) lees je het artikel over verwarmend glas volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…

Elektrochroom glas: SageGlass introduceert RealTone neutraal dynamisch glas

SageGlass kondigt de lancering aan van RealTone. Dit is volgens deze pionier van elektrochroom glas en Saint-Gobain-dochter de meest neutrale…