Peutz Geveltechniek heeft recent een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de glasbreuk in isolatieruiten in een elementengevel van een hoogbouwproject te Rotterdam.
Het project is zo’n twee jaar geleden opgeleverd en het gaat om een tiental schadegevallen. Wat blijkt? Als je grotere en zwaardere ruiten kiest, vergeet dan niet de plaatsingsdetails aan te passen.
Glasbreuk in gevelvlak
De betreffende ruiten met glasbreuk bevinden zich in een gevelvlak dat meer dan 150 meter hoog is. Om een goede beoordeling van de situatie te kunnen maken, is het noodzakelijk de ruitranden vrij te maken. Om die reden vindt de inspectie plaats op de dag dat de eigenaar de ruiten vervangt door nieuwe exemplaren.
Constructie
De ruiten met glasbreuk zijn circa 2,9 meter breed en circa 3,2 meter hoog. De onderkant van de ruiten bevindt zich telkens op vloerniveau. De elementengevel is samengesteld uit aluminium stijl- en regelprofielen. De stijl- en regelprofielen hebben een gelijke diepte. Het gevelsysteem is met ankers tegen een achterliggende stalen draagconstructie bevestigd. Tussen de stijlen en de regels zijn trekstangen gespannen om de doorbuiging van de onderregels ten gevolge van het eigen gewicht van de ruiten te beperken.
Elementengevel
De elementengevel vormt een afscheiding tussen buiten en een liftlobby en is beglaasd met isolerend dubbelglas met een gelaagd binnenblad (1010.3) en een ongelaagd buitenblad (12 mm). De toegepaste glasbladen hebben geen thermische behandeling ondergaan. De samenstelling komt voort uit de eisen dat de ruiten weerstand dienen te bieden aan hoge windlasten en doorvalveilig moeten zijn. Het isolerend dubbelglas is door middel van neopreen beglazingsprofielen en aluminium kliklijsten in de constructie gefixeerd.
In Glas in Beeld (GIB#4 – september 2024) lees je het artikel over de oorzaak van de glasbreuk volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.