Ga naar hoofdinhoud

Kennis vlakglas (4): secundaire fabricage

De folie van gelaagd glas houdt bij breuk het glas bij elkaar.

Na de productie ondergaat veel vlakglas op industriële wijze bewerkingen. Door middel van geavanceerde procedés ontstaan secundair gefabriceerde variaties met bijzondere eigenschappen. Deel 4 uit onze serie ‘Kennis vlakglas’.

Kennis maakt macht’; van verkoper tot glaszetter, je zal op de hoogte moeten zijn hoe je secundaire vlakglassoorten voor woning- en utiliteitsbouw maakt én toepast. Technische kennis is onontbeerlijk.

Vier afleveringen

De meest toegepaste primair gefabriceerde soorten glas behandelden we in het vorige artikel uit deze serie (GIB#3 – juni 2024). We startten met de geschiedenis, samenstelling en huidige productietechnieken (GIB#1 – februari 2024). De tweede uitgave van dit jaar (GIB#2 – april 2024) behandelde de regelgeving voor glas en energieprestatie-eisen. Deze keer aandacht voor de secundaire fabricage.

Uiteenlopende soorten vlakglas

De verschillende soorten vlakglas die je in de bouw gebruikt, hebben zeer uiteenlopende eigenschappen. Door de industriële bewerkingsmethoden van het gefabriceerde basisglas ontstaan oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Er is vlakglas voor het isoleren van warmte, voor het reguleren van zonlicht, voor bescherming tegen brand, doorvallen, letsel, inbraak et cetera. Bewerkt primair geproduceerd vlakglas gebruik je onder andere voor het maken van constructies zoals glazen gevels, trappen, balustrades, vloeren en overkappingen. Maar denk ook eens aan spiegels of meubilair. In het artikel een aantal glassoorten die een industriële bewerking hebben ondergaan. 

Gecoat glas

Een belangrijke bewerking is het coaten van glas. Online aangebrachte coatings zijn pyrolytische, harde coatings. Het aanbrengen van een coating ná de productie van floatglas noem je een offline coating. Dit gebeurt door middel van een vacuüm magnetronprocedé. Dit magnetron coaten vindt plaats in een lange tunnel (coater) waardoor je het glas horizontaal voert. Aan het plafond van de tunnel zijn platen van bijvoorbeeld zilver, tin, chroom of aluminium bevestigd. Terwijl het glas door de tunnel wordt gevoerd, worden de metaalplaten ‘beschoten’ met elektronen. Door dit beschieten vallen, gestuurd door een sterk magnetisch veld, hele kleine metaaldeeltjes op het glas die zo verschillende metaallaagjes vormen. De samenstelling van deze zachte coating is afhankelijk van de gevraagde glastoepassing. Hierdoor ontstaat een grote variatie aan eigenschappen voor het beïnvloeden van de licht- en warmtestraling.

In Glas in Beeld (GIB#4 – september 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…

Elektrochroom glas: SageGlass introduceert RealTone neutraal dynamisch glas

SageGlass kondigt de lancering aan van RealTone. Dit is volgens deze pionier van elektrochroom glas en Saint-Gobain-dochter de meest neutrale…