Ga naar hoofdinhoud

Duurzame inzetbaarheid: kosteloos onderzoek

Foto: OnderhoudNL

OnderhoudNL start in september een onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de schilders- en onderhoudsbranche. Je kunt als SAVG-bedrijf kosteloos deelnemen.

Voor het onderzoek zoekt de brancheorganisatie dertig bedrijven met meer dan 25 medewerkers die kosteloos aan dit gesubsidieerde onderzoek mogen deelnemen. Heb je interesse? Meld je dan hier alvast online aan.

Welke verbeterpunten zijn er?

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met LBV en SUSAG.Dit onderzoek is met MDIEU-subsidie (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld door SUSAG in opdracht van OnderhoudNL en LBV. OnderhoudNl over de achtergrond: ‘We streven naar minder verzuim en meer werkgeluk in de branche. Zijn uw vakmensen in staat om het werk met plezier vol te blijven houden tot pensioenleeftijd? In ons onderzoek kijken we zowel naar de fysieke belasting, als de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Deelname kost niets, behalve tijd. Het levert u veel inzicht op over uw eigen bedrijf, bijvoorbeeld hoe u verzuim beter kunt beheersen. Daarnaast draagt u bij aan een beter inzicht op brancheniveau in gezond, veilig en gelukkig werken.’

Direct aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Wanneer een bedrijf deelneemt, verspreidt de werkgever samen met Arboplaats een digitale vragenlijst onder zijn medewerkers (zowel uitvoerend als UTA). Om tot een goed resultaat te komen, moet minimaal de helft van de medewerkers de vragenlijst invullen. Dit kost circa één uur per medewerker. Vervolgens verzorgt Arboplaats een presentatie voor het management, zodat het bedrijf inzicht krijgt en direct weet waar het mee aan de slag kan gaan. Aan de hand van het onderzoek kan bijvoorbeeld voorspeld worden hoeveel medewerkers een verhoogde kans op verzuim hebben naarmate zij ouder worden. Bij bedrijven die onderdeel van groep zijn wordt binnen het project op een niveau gerapporteerd. Dus één werkmaatschappij van de groep doet mee of de groep als geheel.

Aanmelden onderzoek duurzame inzetbaarheid

Heb je tenminste 25 medewerkers in dienst en valt je bedrijf onder de CAO SAVG ? Meld je dan aan via onderstaande link. Bijkomend voordeel is dat door deelname aan dit onderzoek je bedrijf ook direct voldoet aan de eisen die de Arbeidsinspectie stelt voor PSA binnen de RI&E. De onderzoeken starten vanaf september. Alleen de eerste dertig bedrijven komen in aanmerking voor dit gesubsidieerde, en dus kosteloze, onderzoek. Op basis van alle onderzoeken komt er in 2025 een brancherapportage.

Vakgroep GLAS: vierdaagse werkweek

Ook Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland besteedt veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Zo biedt de CAO Vlakglas de mogelijkheid voor oudere medewerkers om met behoud van salaris vier dagen te gaan werken. Uitgangspunt voor deze regeling is dat de werknemer vijf dagen werkt met een 100 procent dienstverband en dit wil verkorten naar vier dagen werken. De werknemer kan gebruik maken van deze regeling vanaf zes jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

BouwBeurs 2025 trekt 63.000 bezoekers

BouwBeurs 2025, georganiseerd door Koninklijke Jaarbeurs, heeft zich opnieuw bewezen als het grootste bouwevenement van Nederland. Afgelopen week trok de…

Glas Award voor Alverre met Villa Oldenzaal

Villa Oldenzaal (Alverre) is de winnaar van de Glas Award 2025. Vanmiddag reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de twaalfde…