Kunstmatige intelligentie (AI) doet ook zijn intrede in de vlakglasproductie. Digitalisering en automatisering maken het voor de vlakglasindustrie mogelijk processen te optimaliseren.
Verbeterde processen leiden tot reductie van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Dit zal de internationale concurrentiepositie van vlakglas vergroten. Dat is de conclusie van Marc Everling in een artikel op de site van de glasstec. Het thema ‘AI in machinetechnologie’ is ook een belangrijk onderwerp op glasstec 2024. ‘s Werelds grootste vakbeurs in Düsseldorf vindt plaats van 22 tot en met 25 oktober. Tickets zijn nu reeds te bestellen. Namens Messe Düsseldorf sprak de auteur in de aanloop naar de beurs met VDMA’s Glass Technology Forum en gerenommeerde spelers uit de industrie.
Vlakglasproductie analyseren en verbeteren
Bij het analyseren van fouten in productieprocessen zorgt het gebruik van AI en meer specifiek Deep Learning-technologieën voor een snelle en nauwkeurige analyse en interpretatie van steeds complexere, uitgebreidere datasets. Het doel: minder defecten en minder stilstand, hetzelfde product in minder tijd produceren met minder energie en hulpbronnen. De vlakglasproductie profiteert daar volop van.
Vlakglasproductie meer concurrerend
De VDMA besteedt ook aandacht aan het onderwerp Kunstmatige Intelligentie als onderdeel van innovatiemanagement. Gesine Bergmann (hoofd van het VDMA Glass Technology Forum): ‘Het is het aanpassingsvermogen van machine- en apparatenbouwers die innovaties stimuleert en ervoor zorgt dat de vlakglasproductie concurrerend kan blijven. Hier speelt gezamenlijk onderzoek voor onze aangesloten bedrijven een essentiële rol.’
Computer neemt menselijke taken over
Kunstmatige intelligentie duidt doorgaans op het vermogen van een machine of computersysteem om taken uit te voeren waarvoor gewoonlijk menselijke intelligentie nodig is. Denk aan leren en probleemoplossing, taalherkenning en -reproductie, beeldherkenning en in de toekomst misschien ook zoiets als ‘intuïtie’ uit ervaring. De vlakglasproductie kan volop profiteren van een dergelijke tool die slimmer en bovenal sneller is.
Turing Test als bewijs interactie
Hoe je dit soort intelligentie mogelijk aan een machine kunt toeschrijven, werd al in de jaren vijftig onderzocht door de Britse wiskundige en IT-specialist Alan Turing. Zijn ‘Turing Test’ heeft tot doel het vermogen van een machine te beoordelen om mensachtig gedrag te vertonen of om mensachtige intelligentie te demonstreren. Het basisidee: mens en machine interacteren op basis van tekst uit afzonderlijke ruimtes. En de mens weet niet of hij met een machine of met een ander mens communiceert. Als de mens niet op betrouwbare wijze kan beslissen, wordt de Turing-test als geslaagd beschouwd. Deze test dient nog steeds als feitelijk criterium om de mensachtige interactie tussen machines te beoordelen. Ook is het een basis voor talloze discussies over de ontwikkeling van AI-systemen met z’n ethische implicaties.