Ga naar hoofdinhoud

Brandwerend glas: Pyrobel nu ook als low-carbon glass

AGC Glass Europe brengt low-carbon brandwerend glas op de markt: Low-Carbon Pyrobel. Dit brandwerend glas heeft ongeveer de helft minder CO2-uitstoot dan gewoon floatglas.

Met de introductie van Low-Carbon Pyrobel speelt AGC in op de groeiende marktvraag. Ook wil het concern de milieueffecten van zijn productieprocessen beperken. Low-Carbon Pyrobel biedt dezelfde esthetiek, kwaliteit, technische prestaties en brandwerende eigenschappen als standaard Pyrobel brandwerend glas. Momenteel heeft AGC drie soorten low-carbon brandwerend glas: Pyrobelite 10, Pyrobel 1 en Pyrobel 25. Andere samenstellingen volgen.

GWP-berekeningen

Glasfabrikanten berekenen de milieu-impact van de productie van glas aan de hand van het aardopwarmingsvermogen (GWP). De GWP en andere parameters, zoals een LCA, vormen de basis van zogeheten EPD’s: Environmental Product Declarations. Aan de hand van EPD-documenten, onafhankelijk gevalideerd, kun je vervolgens weloverwogen keuzes maken bij het ontwikkelen van duurzamere gebouwen met een lagere milieu-impact. Zo meldde AGC Glass Europe onlangs een nieuwe EPD met een uitstoot van 10,3 kg CO2 eq/m2 voor floatglas van 4 millimeter. Ook Glas Trösch kwam met een EPD: EUROFLOAT floatglas met een dikte van 4 millimeter zit daar met 9,83 kg CO2eq/m2 net onder. Het branchegemiddelde is 12,24 kg CO2eq/m2.

Stap verder met low-carbon glass

Met low-carbon glass gaan glasfabrikanten nog een stap verder. AGC lanceerde z’n low-carbon glass in 2022. Saint-Gobain was in dat jaar de eerste met ORAÉ, NSG Group kwam vorig jaar met Pilkington Mirai en Guardian heeft sinds dit jaar Nexus in het programma. Het floatglas van AGC en Saint-Gobain (ORAÉ) heeft een CO2-uitstoot van respectievelijk 5,5 en < 7 kg CO2 eq/m2 (4 mm glas). Pilkington Mirai low-carbon glass heeft volgens de EPD van het bedrijf met 5 kg CO2 eq/m2 (4 mm glas) de laagste CO2-uitstoot.

Low-Carbon Pyrobel brandwerend glas

De indirecte CO2 uitgedrukt in GWP van Pyrobel 16 is 60,5 kg CO2 eq/m2, terwijl die van Pyrobel 25 98,1 kg CO2 eq/m2 bedraagt. Uitgifte van de gevalideerde EPD voor Low-Carbon Pyrobel zal binnen enkele maanden na de onafhankelijke validatie plaatsvinden. Pyrobel low-carbon glass is overigens niet het eerste brandwerend glas met een lagere CO2 voetafdruk. Polflam produceert sinds eind 2023 GAIA low-carbon brandwerend glas op basis van Pilkington Mirai.

Hoe uitstoot Pyrobel brandwerend glas reduceren?

AGC hanteert een totaalaanpak in de hele keten om de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van low-carbon Pyrobel te verminderen. Het glas bestaat voor ruim 50 procent uit gerecycled glas. Daarnaast produceert AGC dit glas met duurzaam gewonnen grondstoffen in efficiënte smeltovens met elektroboosting en hernieuwbare energie. Bovendien heeft het concern z’n vervoer tussen de locaties van de groep geoptimaliseerd.

Berekeningen

De cijfers van AGC zijn berekend overeenkomstig ISO 14021:2016, exclusief glasscherven uit eigen productieprocessen. Om de uitstoot van Pyrobel low-carbon te berekenen is gekeken naar de door derden geverifieerde EPD’s van standaard Pyrobel. Die cijfers zijn vergeleken met de GWP-schattingen voor dezelfde Pyrobel-producten met Low-Carbon Planibel floatglas als substraat en hernieuwbare energie. Deze GWP-schattingen zijn gebaseerd op levenscyclusanalysemodellen, productiegegevens en gegevens uit Low-Carbon Planibel EPD’s.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…