Begin 2024 is er in een dorpje aan de kust een glasbalustrade van een appartement naar beneden gekomen tijdens een storm. Kenniscentrum Glas kreeg de vraag de oorzaak te achterhalen.
Het spookt weleens
Het waait wel eens in Nederland. Als het waait kan het behoorlijk spoken en het lijkt erop dat het in ons land steeds harder gaat waaien. Het gebeurt dan ook met regelmaat dat je ergens in een krant op of social media leest dat er schade is door een storm. Maar is het altijd de schuld van de wind dat er schade optreedt? Of is er iets misgegaan in de uitvoering van de bouw, zoals in deze casus de montage van de balustrade die van het appartement is afgewaaid?
Opbouw glasbalustrade
De glasbalustrade bestaat uit een breed leuningprofiel aan de bovenzijde die tevens dient als glashouder. Stalen T-profielen, staanders, dragen de profielen. De T-profielen hebben een hart-op-hart afstand van circa 830 millimeter en de twee uiterste staan circa 70 millimeter uit de aangrenzende gevels van het inpandige balkon. Aan de niet-balkonzijde van de T-profielen zijn de openingen in de balustrade dichtgezet door middel van vier ruiten.
Houtdraadbouten
De ruiten van de glasbalustrade steken aan de onderzijde voorbij het boeiboord van de onderburen en worden hier door middel van een U-profiel vastgehouden en ondersteund. Het U-profiel is aan het boeiboord bevestigd door middel van houtdraadbouten. De ruiten zijn dusdanig bevestigd dat er een soort gootje is ontstaan tussen de ruiten en het boeiboord in. Dit gootje heeft een breedte en diepte van ongeveer 30 x 300 millimeter. Vuil, zoals bladeren van bomen, komt in dit gootje terecht en kun je nauwelijks meer verwijderen.
Een degelijke constructie? Toch niet, want niet alleen de harde wind is de oorzaak van de schade. In Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.