Ga naar hoofdinhoud

CO2-reductie: Pilkington zet er vol op in

Het nieuwe duurzame hoofdkantoor van DSM heeft BREEAM Outstanding. Foto: BAM Bouw en techniek

De ontwikkeling van low-carbon glass en CO2-reductie, Cradle-to-Cradle certificatie en de Categorie I registratie in de NMD. Drie voorbeelden van de manier waarop Pilkington Nederland, sponsor van de GLASDAG 2024, bijdraagt aan een duurzame glastoekomst.

Duurzaamheid en ‘groene’ reclame

Duurzaamheid, iedereen heeft er z’n mond vol van en er komt geen reclame voorbij die niet aan ‘groen’ refereert. Ook de bouw moet aan de bak als het gaat om CO2-reductie, niet alleen qua toepassing van bouwmaterialen als vlakglas, maar ook wat betreft het eindresultaat: duurzame gebouwen die energieneutraal zijn, lang mee gaan en bovenal, op onderdelen, opnieuw ingezet kunnen worden. De Circulaire Geveleconomie, het initiatief van de gevelsector waarin ook Vakgroep GLAS en Vlakglas Recycling Nederland een rol spelen, is hier een recent voorbeeld van.

Innovatief koploper CO2-reductie

Pilkington, onderdeel van NSG Group, behoort al jaren tot de innovatieve koplopers in de glasindustrie. De gebroeders Pilkington, naamgevers van de van origine Engelse onderneming, zijn de uitvinders van floatglas, het fascinerende productieproces van vlakglas dat fabrikanten vandaag de dag, ruim zeventig jaar na de uitvinding, nog steeds wereldwijd toepassen. De innovatiekracht van NSG Group blijkt uit vele initiatieven op het gebied van milieu, duurzaamheid en circulariteit.

Duurzaamheid als pijler

NSG Group heeft de pijler duurzaamheid toegevoegd aan haar missie en ambitieuze CO2-reductiedoelen vastgesteld als onderdeel van het ‘Science Based Targets Initiative’: een 30 procent daling in 2030 en volledige klimaatneutraliteit in 2050. Dochter Pilkington Nederland neemt hierin eveneens haar verantwoordelijkheid en zet met innovatieve duurzaamheidsinitiatieven in op het verlagen van de ecologische voetafdruk. Naast het verminderen van de eigen emissies bij de productie van vlakglas, richt het bedrijf zich ook op indirecte emissies van ingekochte energie en de toeleveringsketen.

Hernieuwbare energie

Pilkington Nederland gebruikt al jarenlang 100 procent hernieuwbare energie om CO2-reductie te bewerkstelligen en verhoogt het gebruik van glasscherven in z’n productieprocessen. Daarnaast streeft het naar minimalisatie van afval. Ook heeft het z’n transportmethoden aangepast, wat heeft geleid tot een CO2-reductie van 35 procent sinds 2018.

In Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…