De geschiedenis, samenstelling en huidige productietechnieken van glas zijn besproken in GIB#1. Afgelopen uitgave behandelden we de regelgeving voor vlakglas en energieprestatie-eisen. In de huidige uitgave staat de primaire fabricage van glas centraal.
Technisch knowhow noodzaak
Een bedrijf dat als specialisme glas levert en plaatst, heeft veel technische knowhow nodig om advies te kunnen geven over de vele toepassingsmogelijkheden van glas in nieuwbouw, renovatie of reparatie. Elk type glas heeft zijn eigen functie en uitstraling. De eigenschappen van het product glas kunnen zowel tijdens de fabricage, maar ook naderhand, door bewerken of verwerken, aan vlakglas worden gegeven.
Vlakglas verzamelnaam
Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten die gebruikt worden in de woning- en utiliteitsbouw. Een glaszetter plaatst glas meestal in ramen, kozijnen en deuren. Daarom wordt vlakglas ook wel vensterglas genoemd. Vlakglas kun je ook gebruiken voor het maken van constructies zoals glazen gevels, trappen, balustrades, vloeren en overkappingen. Verder komen we vlakglas tegen als design- en interieurglas. De eigenschappen van het product kunnen zowel tijdens de fabricage, maar ook naderhand door bewerken of verwerken aan het glas worden gegeven. Vlakglas is dan ook een veelzijdig product.
Vlakglas is vak apart
De tijden dat glas plaatsen ‘erbij’ werd gedaan, zijn voorbij. Het onderdeel ‘glas’ in een gerenommeerd glas- en schildersbedrijf is een apart vak geworden. Zo’n bedrijf moet goed op de hoogte zijn van moderne glastoepassingen, glas plaatsen, montagetechnieken en veiligheidseisen. Glas is een volwaardig bouwmateriaal en het vakgebied is constant in beweging. De mogelijkheden om vlakglas toe te passen, worden alleen maar groter. Om dit allemaal mogelijk te maken, wordt glas bewerkt. Glasbewerkingstechnieken zijn bijvoorbeeld: snijden, slijpen, boren, zagen, harden, coaten, buigen, lakken, printen en verlijmen. Deze technieken worden steeds verder ontwikkeld. Bij het vervaardigen van verschillende vlakglassoorten maken we onderscheid tussen primair en secundair gefabriceerd glas.
Primair of secundair
Onder primaire glasfabricage verstaan we het onder hoge temperaturen smelten van grondstoffen voor het vervaardigen van blank of gekleurd ‘basisglas’ met als belangrijkste producten: floatglas, figuurglas en draadglas. Secundaire glasfabricage is het op industriële wijze bewerken van het primair gefabriceerde glas tot glasproducten met andere eigenschappen dan het basisglas. Denk bijvoorbeeld aan gehard glas, gelaagd glas, verzilverd glas, isolerend dubbelglas en gecoat glas.
In Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.