Ga naar hoofdinhoud

Low-carbon glass: AGC komt met EPD

Er is nu ook een onafhankelijk gevalideerde milieuproductverklaring (EPD) met de levenscyclusanalyse voor AGC low-carbon glass. Dit in 2022 geïntroduceerde floatglas heeft ongeveer de helft minder CO2-uitstoot. De EPD meldt een gereduceerd aardopwarmingsvermogen (GWP) van 5,5 kg CO2 eq/m2 (4 mm glas). Dit is een aanzienlijke vermindering ten opzichte van standaard floatglas dat een score heeft van 10,3 kg CO2 eq/m2.

AGC Glass Europe streeft ernaar om uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn. Ook wil de groep als tussentijdse mijlpaal uiterlijk in 2030 een reductie van broeikasgasemissies van 30 procent hebben behaald ten opzichte van 2019. Om deze ambitieuze doelstellingen te behalen, heeft AGC zijn initiatieven om de impact van zijn productieprocessen op het klimaat te verminderen, versneld. De eerste resultaten daarvan zijn publiek gemaakt met de gelijktijdige uitgifte van nieuwe, onafhankelijk gevalideerde milieuproductverklaringen. Deze EPD’s zijn er voor standaard floatglas van AGC in heel Europa. Ook is er een eerste, onafhankelijk gevalideerde EPD voor low-carbon glass van AGC.

EPD voor Planibel Clearlite

Voor Planibel Clearlite (het standaard floatglas) heeft AGC zijn EPD verlengd. Deze nieuwe beoordeling van de levenscyclus van de producten verlaagt het GWP. Die gaat van 11,6 kg CO2 eq/m2 in 2019 naar 10,3 kg CO2 eq/m2 voor floatglas van 4 millimeter. Planibel Clearlite heeft volgens AGC hiermee de laagste GWP-waarde in heel Europa voor helder standaard floatglas. De GWP Cradle-to-Gate (A1-A3) is gedefinieerd in NF EN 15804+A2:2019.

EPD voor low-carbon glass

Low-carbon glass heeft een kleinere CO2-voetafdruk dan standaard floatglas. De GWP is met 5,5 kg CO2 eq/m2 (4 mm glas) ongeveer de helft minder. De EPD is samengesteld op basis van de gegevens van de productielocaties Moustier (België) en Seingbouse (Frankrijk). De EPD is geregistreerd in INIES. Dat is de Franse nationale referentiedatabase voor milieu- en gezondheidsgegevens voor bouwproducten en -apparatuur. 

Hoe ‘maakt’ AGC low-carbon glass?

Voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen en zo low-carbon glass te kunnen produceren, neemt AGC een veelheid aan maatregelen. De drie belangrijkste zijn die op het gebied van de inzet van scherven, het smeltproces zelf en het transport. Het gehalte gerecycled glas van low-carbon glass bedraagt meer dan 50 procent, waar dat percentage ‘normaal’ ongeveer 25 is. Verder past AGC efficiënte smeltovens toe met elektroboosting en hernieuwbare energie. Ook heeft de groep het vervoer tussen de locaties geoptimaliseerd. Het percentage scherven is berekend overeenkomstig ISO 14021:2016, exclusief glasscherven uit eigen productieprocessen.

Waarom EPD’s?

Aan de hand van deze EPD-documenten maak je weloverwogen keuzes bij het ontwikkelen van duurzamere gebouwen met een lagere milieu-impact. Low-carbon glass ziet er identiek uit en levert dezelfde technische prestaties als standaard floatglas. Het is verkrijgbaar in verschillende producten en dikten, en kan worden verwerkt in dubbelglas en drievoudige beglazing.

Meer gebruik van glasscherven

Aangezien glas eindeloos kan worden gerecycled, is een van de belangrijkste doelstellingen van AGC om in zijn productieprocessen zo veel mogelijk gebruik te maken van cullet, gerecycled glas. Door gebruik te maken van grotere hoeveelheden scherven is het mogelijk om de directe CO2 uitstoot te verminderen. Dit aangezien er voor het smelten van scherven minder energie nodig is. Ook zijn ze een prima vervanging zijn voor nieuwe grondstoffen die meer CO2 produceren tijdens de productie ervan en de decarbonisatie tijdens het smeltproces. 

Recycle Glass Service

AGC heeft de zogeheten Recycle Glass Service geïntroduceerd om aan grotere hoeveelheden glasscherven te komen. Met deze aanpak verzamelt de groep vlakglasafval uit de industrie en uit renovatie- en sloopprojecten voor hergebruik bij de productie van vlakglas. Voor ‘afgedankte’ beglazing werkt AGC samen met een netwerk van partners. Dit om te garanderen dat de scherven van voldoende hoge kwaliteit zijn om te worden hergebruikt.

Niet alleen AGC brengt low-carbon glass op de markt. Saint-Gobain was in 2022 de eerste met ORAÉ, NSG Group kwam vorig jaar met Pilkington Mirai en Guardian heeft sinds dit jaar Nexus in het programma. Polflam produceert sinds eind 2023 GAIA brandwerend low-carbon glass.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…