Ga naar hoofdinhoud

Glaslatten van composiet: Qwood van Alvabel

Avabel Nederland introduceert Qwood, glaslatten, neuslatten, weldorpels en andere profielen gemaakt van een composiet. ‘Het beste alternatief voor houten glaslatten voor het duurzamer, slimmer, onderhoudsarm en circulair plaatsen van vlakglas’.

Glaslatten afkomstig uit tropische regenwouden zijn niet meer van deze tijd, vindt ook Alvabel. En hoewel er FSC-gecertificeerd hout is, vindt het handelsbedrijf composiet een nog beter alternatief. Gedreven door het motto ‘wie meegaat met de tijd, loopt altijd achter’, is het bedrijf uit Duiven naar eigen zeggen altijd op zoek naar antwoorden op de vragen van morgen. ‘We staan dan ook al jaren bekend om het grootste duurzame assortiment houten glaslatten en alternatieven.’

Glaslatten van houtvezels en kunststof

Qwood latten bestaan uit 70 procent houtvezels, afkomstig van hout uit duurzaam beheerde bossen, en 30 procent kunststof. ‘Door de bijzondere combinatie zal deze glaslat nooit gaan rotten. En reststukken zijn recyclebaar’, aldus Alvabel. ‘Hebben jullie houten glaslatten die nooit rotten? Vanaf vandaag zeggen we: ja, die hebben we. Het antwoord is Qwood. In Engeland is het een groot succes en Qwood verovert nu ook Europa.’

Via de site kun je een een sample-set en de prijzen aanvragen. Wil je de Qwood-producten graag zien en voelen? Bezoek Avabel Nederland dan op de Renovatie & Transformatiebeurs in ’s Hertogenbosch (deze week t/m 16 mei, standnr: 1.D076).

NEN 3576

Het plaatsen van glas is een vak voor professionals. Het glas kan op de juiste wijze zijn samengesteld en mooi zijn geproduceerd. Maar als je het vervolgens niet op de juiste wijze plaatst of laat plaatsen, gaat de kwaliteit ervan wel verloren. Vandaar dat we voor het plaatsen van glas, dat met name in woningen wordt toegepast, gebruik maken van de norm NEN 3576 en de praktijkrichtlijn NPR 3577.

NEN 3576 ‘Beglazing van kozijnen, ramen en deuren – Functionele eisen’ geeft de eisen en verwijst naar de beproevingsmethoden voor de beglazing van kozijnen, ramen en deuren voor buitengevels van gebouwen. De uitwerking van de norm is te vinden in een zogenaamde Nederlandse Praktijkrichtlijn: NPR 3577. Deze richtlijn is opgesteld omdat er veel behoefte bestond aan aanvullende informatie en aanwijzingen hoe men in de praktijk aan de functionele eisen kon voldoen uit NEN 3576.

NPR 3577

NPR 3577 behandelt twee beglazingssystemen waarmee je, mits uitgevoerd zoals omschreven, automatisch voldoet aan NEN 3576 beglazingssysteem K (kit) en beglazingssysteem P (profiel). De NPR besteedt veel aandacht aan het toepassen van de juiste beglazingsmaterialen zoals de beglazingsblokjes. Hierin kunnen weekmakers zitten die als eigenschap hebben de kit van de randafdichting van het isolatieglas aan te tasten met lekke ruiten als gevolg. De sponninghoogte is in de loop der jaren gegroeid van 15 naar 17 millimeter waardoor het makkelijker wordt om de randafdichting van de beglazing af te dekken tegen de UV- straling van het zonlicht.

Open omtrekspeling

De Nederlandse glassector maakt gebruik van een ‘open’ omtrekspeling die tot doel heeft de inwerking van schadelijke stoffen op de randverbinding van het glas tot een minimum te beperken. Ook is het zo mogelijk eventueel indringend vocht weg te laten vloeien via de ventilatiegaten in het stoeltjesprofiel. Het systeem heet in de volksmond ‘afwaterend’, ‘ventilerend’, ‘belucht’ of ‘ontlucht’. Feitelijk betreft het een drukvereffenend systeem. De twee beglazingssystemen K en P zijn hierop gebaseerd.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…