Ga naar hoofdinhoud

Vlakglasrecycling: VRN beraadt zich op verhoging recyclingbijdrage

Het bestuur van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) beraadt zich of de reyclingbijdrage op isolatieglas moet worden verhoogd. Met name door de hoge kosten van brandstof stijgen de kosten van vlakglasrecycling. Hierdoor komen de reserves van VRN onder druk te staan. Het huidige, wettelijk erkende systeem met een afdracht van 30 cent per vierkante meter loopt nog tot 2028.

VRN zamelt jaarlijks zamelt tussen de 85.000.000 en 90.000.000 kilogram vlakglasafval in. Vorig jaar was dat ruim 85.000 ton vlakglasafval. Deze hoeveelheid laat volgens VRN zien dat Nederland goed bezig is met het verduurzamen van woningen. ‘Door hoogwaardig isolatieglas verminderen we samen het energieverbruik’, aldus VRN-voorzitter Dennis Overduin. Maar er is ook een keerzijde. Door verschillende oorzaken stagneert de nieuwbouw. Voor VRN betekent dit dat de inkomsten uit de recyclingbijdrage omlaaggaan. Omdat de renovatie van woningen wel doorgaat, verwacht de stichting in 2024 echter niet dat de vlakglasrecycling zal teruglopen.

Vlakglasrecycling algemeen verbindend

Het systeem van vlakglasrecycling is financieel mogelijk door een verplichte afdracht van 30 cent per vierkante meter isolatieglas. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft de overeenkomst voor inzameling van afvalglas en het afdragen van een recyclingbijdrage in januari 2023 voor vijf jaar algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat alle producenten en importeurs van isolatieglas verplicht zijn een recyclingbijdrage af te dragen, vergelijkbaar met een milieubijdrage op bijvoorbeeld koelkasten. Daarnaast betekent dit dat VRN tot 2028 door kan gaan met de inzameling en recycling van vlakglas.

Hergebruik upgraden

Van het ingezamelde afvalglas gebruikt de sector maar een relatief klein deel, 10 procent, voor de productie van nieuw vlakglas. De overige 90 procent is voor de productie van glaswol en verpakkingsglas. VRN geeft aan dat dit op zich een nuttige toepassing voor het hergebruik van vlakglas is. Maar VRN streeft ernaar om van wat eerst vlakglas was weer nieuw vlakglas te maken. De doelstelling is om te komen tot een hergebruik voor de productie van nieuw vlakglas van minimaal 25 procent.

Vlakglasrecycling verbeteren door gescheiden inzameling

Helaas zamelt de bouw bij de sloop van gebouwen het vlakglas niet altijd gescheiden in van ander bouw- en sloopafval. Hierdoor gaan tussen de 10.000.000 en 15.000.000 kilogram aan waardevolle grondstoffen verloren. VRN en Vakgroep GLAS zetten zich ervoor in dat dit glas in de toekomst wel gescheiden wordt ingezameld en daardoor kan worden hergebruikt. Naast vlakglasafval ontstaat er bij het vervangen van oud glas voor nieuw (hoogwaardiger) glas meer afval. Denk hierbij aan kokers van beglazingskitten, glaslatten, glasblokjes, folie en bandmateriaal op de glasbokken. Dit project onderzoekt hoe je naast vlakglasrecycling ook dit afval zo hoogwaardig mogelijk kunt hergebruiken.

GLASDAG 2024

VRN is steeds meer betrokken bij projecten om glas echt circulair te maken. Aan de ene kant door het ‘oogsten’ van isolatieglas, zodat dit gebruikt kan worden voor de productie van nieuw isolatieglas. Aan de andere kant door aan de bron het glas nog beter te scheiden, zodat dit gebruikt kan worden voor de productie van nieuw vlakglas. Onderzoek toont aan dat het goed mogelijk is hoogwaardig isolatieglas te maken met 50 procent (of meer) circulair glas. We hebben hier meerdere malen geschreven op onze site. Verschillende bedrijven hebben dit inmiddels opgepakt. Ze oogsten bestaand glas, demonteren het en maken er nieuw, (deels) circulair isolatieglas van. GSF Glasgroep is tot op heden het enige bedrijf ter wereld dat dit ook fabrieksmatig doet en beschikt daartoe in Almere zelfs over een circulaire glasfabriek. GSF is om die reden gastheer van de GLASDAG 2024 die plaatsvindt op 27 juni.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…