Ga naar hoofdinhoud

Invoering nieuwe MPG met zes maanden uitgesteld

De nieuwe MilieuPrestatie Gebouwen, de MPG, is uitgesteld. De nieuwe MPG gaat niet per 1 januari 2025 in, maar zes maanden later op 1 juli. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken onlangs bekend.

Al eerder werd bekend dat de minister de MPG aanscherpt van 0,8 naar 0,5 voor woningen. Voor kantoorgebouwen gaat de MPG naar 0,85. Nu staat die nog op 1. Deze aanscherping is dus niet per 1 januari maar per 1 juli volgend jaar.

Veel wijzigingen nieuwe MPG

De nieuwe MPG bevat ten opzichte van de huidige versie een flink aantal wijzigingen. Daar komt bij dat op de recente internetconsultatie over de nieuwe MPG meer dan honderd reacties binnenkwamen. Voor het verwerken van alle wijzigingen en op- en aanmerkingen is ‘meer tijd nodig’, zegt de minister. Tussen het besluit over de nieuwe MPG en de inwerkintreding ervan zit idealiter minstens een half jaar, ‘zodat partijen zich erop voor kunnen bereiden’, aldus een woordvoerder van de minister in een toelichting.

Voorhangbesluit

Planning is nu dat de minister in mei een zogeheten ‘voorhangbesluit’ – de voorgenomen wijziging van het Bbl – naar de Tweede Kamer stuurt. Die kan er dan nog voor de zomer over vergaderen. Maar, zo erkent de minister, die planning is wel ambitieus.

Biobased materialen

Eén van de vaakst genoemde kritiekpunten die naar voren kwamen in de internetconsultatie over de MPG, waren nieuwe milieu-indicatoren. Het lijkt erop dat indicatoren als landgebruik en fijnstofemissies als gevolg lijken te hebben dat hout en biobased materialen niet erg goed gewaardeerd worden. De critici en de minister staan hier op één lijn, want ook De Jonge was verbaasd dat de nieuwe MPG biobased materialen zo slecht deed uitkomen. ‘We hadden gehoopt en gedacht dat die uitkomst beter zou zijn.’

Aanpassing berekening

Als oplossing stelt de minister nu voor om deze milieu-indicatoren minder zwaar mee te laten wegen in de berekening. Over hoe dit precies vorm moet krijgen doet hij vooralsnog geen mededelingen. Maandag 8 april staat een overleg gepland met betrokken partijen en dan moet hierover meer duidelijk worden.

MPG en vlakglas

Hoe zit het met vlakglas? De BNA publiceert op haar site een onderzoek naar de rol die materiaal gebonden emissies in de bouw spelen. Het rapport geeft aan dat de gevel van een gebouw in grote mate het comfort regelt: ‘Raamopeningen die voor veel daglicht zorgen, zijn tegelijkertijd een zwakke schakel als het gaat om het vasthouden van energie. Ook vraagt de productie van glas veel energie. Voor ontwerpers is het daarom belangrijk gevelopeningen goed vorm te geven.’ De aanbevelingen uit het rapport aan ontwerpers zijn duidelijk. Letterlijk: ‘Hoe kunnen wij als ontwerpers invloed uitoefenen op glasrecycling? We kunnen aanbevelingen doen die niet marktrijp zijn, maar wel aandacht en een oproep tot actie verdienen. Ten eerste zouden we gerecycled glas moeten kopen. Ten tweede moet glas na de nuttige levensduur ervan worden gerecycled.’

MPG en NMD

Het zijn precies deze aanbevelingen uit het rapport waar de vlakglassector de laatste jaren hard aan werkt. Op basis van het goed lopende systeem van Vlakglas Recycling Nederland, het ophalen en zo hoog mogelijk hergebruiken van afvalglas, heeft de vlakglasbranche het voor elkaar gekregen om isolatieglas sectorbreed in categorie 2 van de Nationale Milieu Database (NMD) te krijgen. De NMD geeft input voor het berekenen van de MilieuPrestatie Gebouwen.

NMD categorie 1

Producenten proberen nu verdere stappen te nemen door hun producten in categorie 1 te laten registreren. Pilkington Nederland is daar als eerste in geslaagd door het nemen van een veelheid aan maatregelen, Denk aan maatregelen op het gebied van grondstoffen, directe en indirecte energie en logistiek. Low-carbon glass is het resultaat van de volgende stappen die glasfabrikanten hebben genomen. Dat zijn het toepassen van nog meer cullet (glasscherven) en alternatieve (bio-)brandstoffen in het smeltproces. Dit ‘nieuwe’ glas stoot, afhankelijk van de fabrikant, 40 tot 50 procent minder CO2 uit dan gewoon floatglas.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…

Goemaat opent nieuw pand in Goedereede

Afgelopen vrijdag opende Goemaat op feestelijke wijze haar nieuwe pand in Goedereede. De uitbreiding is een belangrijke stap voor het…