Ga naar hoofdinhoud

Vertekening glas voorkomen en genezen

Er gaan in de sector allerlei indianenverhalen rond over de vertekening en het hol en bol staan van glas. De hoogste tijd om nog eens uit te leggen wat vertekening van glas is en hoe je dat kunt voorkomen. En wat is interferentie eigenlijk?

Om een paar indianen gerust te stellen eerst maar eens een paar vreemde stellingen ontkrachten. Een coating zou van invloed zijn op de dikte van het glas. Onzin. Als je glas van ongelijke dikte wilt toepassen en zegt dat ene ruit een coating heeft en de andere niet, dan is echt sprake van dezelfde dikte. Nog een boute stelling: glas gaat bol staan en ook vertekening komt door het Argongas in de spouw. Grappig, maar onjuist. En tot slot zou de gelijke dikte van het glas zorgen voor vertekening en kun je dus beter glas van ongelijke dikte toepassen, zoals het bekende 5/4. En laat deze laatste stelling nu juist wel kloppen!

Dikte coating

Eerst de stelling over coatings. Coatings zijn zo dun dat je ze met het oog niet eens kunt zien. Echt flinterdun: de dikte is 70 x 10-6 mm. Om enig idee te krijgen van hoe dun dat is een vergelijking. Eén coatinglaag op 4 mm dik glas = één speldenknop (2 mm) op een toren van 100 meter. En dan stelling twee: dat het Argongas in de spouw ervoor zou zorgen dat isolatieglas bol gaat staan en voor vertekening zou zorgen. Een korte uitleg waarom glas wél bol of hol kan gaan staan maar dat de oorzaak niet ligt bij het Argongas. Daar achteraan meteen de uitleg dat het hol en bol staan de vertekening verstrekt en ook glas van gelijke dikte dat effect heeft.

Vertekening: glas als spiegelbeeld

Glas zorgt voor vertekening. Het materiaal gedraagt zich in meer of mindere mate als een spiegel. Hierbij worden rechtlijnige voorwerpen, denk aan lantaarnpalen, gebouwlijnen zoals dakgoten en schoorstenen, door kromming van de glasbladen vervormd weerspiegeld. Dit effect wordt ook wel ‘pillowing’ genoemd. En je begrijpt als het glas iets bol of hol staat dan ziet het er anders uit dan wanneer beide glasbladen van het isolatieglas volledig recht ten opzichte van elkaar staan. Hoe het komt dat het glas dan weer hol en dan weer bol komt te staan, en dus vertekent, leggen we uit in Glas in Beeld.

In Glas in Beeld (GIB#2 – april 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Alleen maar winnaars in Silt Middelkerke

Alleen maar winnaars in Evenementengebouw Silt, het paradepaardje op het strand van Middelkerke (B). Het toegepaste isolatieglas met een Iplus…

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…