Glasrecycling staat hoog op de agenda van de Europese fabrikanten van vlakglas en ze roepen beleidsmakers op om dit voorbeeld te volgen. Een nieuwe video van het Manifest van Glass for Europe voor 2024-2029 introduceert de voorwaarden om een gesloten recyclingsysteem te creëren. Een systeem dat kan bijdragen aan het besparen van grondstoffen en het verminderen van de CO2-uitstoot in de glasproductie.
Fabrikanten van vlakglas willen graag meer gerecycled glas gebruiken in hun productieproces. Maar de belemmeringen voor glasrecycling blijven talrijk. In de laatste video van het Manifest van Glass for Europe is een presentatie te zien van Joana Arreguy (Saint-Gobain), Christian Quenett (NSG) en Iva Ganev (Glass for Europe). Zij tonen beleidsmaatregelen die op Europees niveau kunnen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat oud en gebroken vlakglas effectief kan terugkeren naar de ovens van de glasfabrikanten.
Glasrecycling moet
Ondanks de moeilijkheden is het vergroten van glasrecycling een krachtig instrument om het gebruik van grondstoffen te beperken. Ook vermindert het de CO2-uitstoot van de sector. Het zal echter alleen mogelijk zijn om de zaken naar een hoger niveau te tillen als er een gunstig beleidskader is, aldus Glass for Europe.
Nederland koploper glasrecycling
Nederland beschikt overigens al over een goed functionerend systeem voor de inzameling van vlakglasafval. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft een systeem ontwikkeld om glas te recyclen en deels ook van vlakglas weer vlakglas te maken. Het systeem is financieel mogelijk door het heffen van een ministerieel erkende milieubijdrage op isolatieglas. Dit systeem functioneert al twintig jaar succesvol en bespaart jaarlijks vele tonnen CO2. In 2023 is er dankzij de inzamelpunten van VRN 86.000 ton vlakglasafval ingezameld. De ingezamelde hoeveelheden glas schommelen al een paar jaar tussen de 80.000 en 90.000 ton. VRN denkt dat hiermee het maximum bereikt is wat door VRN kan worden ingezameld.
1,5 miljoen ton afvalglas
In nog geen ander land in Europa is een vergelijkbaar systeem. Jammer, want naar schatting genereert de EU jaarlijks meer dan 1,5 miljoen ton vlakglasafval: oude ramen, gevels, binnenwanden. ‘Helaas’, zo geeft Glass for Europe aan, ‘door een gebrek aan goede sortering tijdens de renovatie- en sloopfase, wordt vlakglas te vaak gemengd met andere materialen. Hierdoor is het minder eenvoudig het glas te hergebruiken. Specifieke recyclingdoelstellingen voor individuele bouwmaterialen zouden helpen ervoor te zorgen dat je glas goed kunt detecteren, sorteren en hergebruiken. Tegelijkertijd moet de EU geharmoniseerde doelen vaststellen om het vervoer van afvalglas naar de ovens te vergemakkelijken.’
Vijfdelige serie
Deze video is de laatste in een vijfdelige serie die het manifest van Glass for Europe vormt. Titel: ‘Een mandaat om zich te richten op het mogelijk maken van duurzame transformatie’. Zij dienen als basis voor besprekingen met Europese ambtenaren met als doel het Europese beleid in de komende vijf jaar vorm te geven. Alle video’s van het Manifest zijn hier te vinden.