Soms kom je bij projecten op het gebied van brandwerend glas die uiteindelijk heel anders verlopen dan je verwacht. In dit geval had Peutz van een kantoor de brandoverslag beoordeeld aan de hand van Pintegraal-berekeningen (brandoverslag berekeningen). Dit aangezien de gevel van de trappenhuizen erg dicht bij de gevels van kantoorruimtes lag.
Het advies aan de opdrachtgever: enkele ruiten van de trappenhuizen moeten in één richting brandwerend zijn voor een duur van 60 minuten. Tot dusver redelijk eenvoudig: de huisaannemer van het complex kreeg de opdracht om de ruiten te vervangen voor een juist type brandwerend glas en daarmee zou het werk binnen enkele maanden gereed zijn.
Oude vliesgevel brandwerend glas
Echter, het bleek dat het ouderwetse vliesgevelsysteem uitgevoerd was met asbesthoudende kitten en panelen en dat de vliesgevel zo was geconstrueerd dat het vervangen van ruiten op zichzelf al een grote uitdaging was. En omdat het geen standaard vliesgevelsysteem was, ging er bij de aannemer een belletje rinkelen. Is het wel toegestaan om brandwerend glas in een bestaande vliesgevel te plaatsen zonder enig testbewijs? Het aanpassen van de detaillering van deze gevel bleek zo ingrijpend te zijn dat het nauwelijks uitvoerbaar werd. En het brandwerend maken van de kantoorgevels was ook te kostbaar. Samen met de aannemer hebben we toen besloten om aan de binnenzijde van het trappenhuis brandwerende kozijnen tussen de bordessen te plaatsen.
In Glas in Beeld (GIB#2 – april 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.