Peter van Dijk, Adviseur en Docent bij Kenniscentrum Glas, is één van de zes sprekers tijdens de GLASDAG 2024. Hij geeft in zijn voordracht ‘Van HR++ en triple glas tot vacuümglas’ op 27 juni antwoord op de vraag Welk glastype komt waar het beste tot z’n recht en wat adviseer je aan je klant? In de video licht hij een tipje van de sluier op.
Glas blijft de zwakke schakel in de thermische isolatie van een woning of gebouw. Zelfs hoog isolerend dubbelglas (isolatiewaarde Ug tot 1,0 W/m2K) komt niet verder dan de prestatie van een gevel met een Rc van nog geen 1,0 m2K/W en dat terwijl een gevel volgens de nieuwste BENG-eis een minimale Rc-waarde van 4,7 moet hebben. Triple glas (Ug 0,7 W/m2K) is beter, maar past vaak niet in de bestaande kozijnen. Vacuümglas heeft een Ug tot 0,45 W/m2K en past wel, maar is kostbaar en schiet weer vaak z’n doel voorbij als je kijkt naar de kwaliteit van het kozijn. In bestaande, niet geïsoleerde (stalen) kozijnen, krijg je grote problemen als je die niet ook aanpakt. Wordt het glas toegepast in een (monumentaal) bestaand kozijn of raam met een houtdikte van 25 millimeter dan is het contrast wel erg groot. In dit soort kozijnen zitten ook kieren in de aansluiting van muur en kozijn en de draaiende en bewegende gedeeltes sluiten niet volledig af. In oude panden is zelfs de spouwmuur vaak nog open. Waar pas je welk type isolatieglas toe?
GLASDAG 2024
Kom op donderdag 27 juni naar de Glasdag 2024 met als thema ‘Energie besparen met vlakglas’. Dit unieke evenement vindt plaats in de gloednieuwe nieuwe circulaire glasfabriek van GSF Glasgroep in Almere. Waar je een exclusieve kijk krijgt op het productieproces van vlakglas. Vlakglas is het meest innovatieve bouwmateriaal, echter voor de productie ervan is veel energie nodig. Met onder meer recycling, de inzet van cullet (glasscherven) en het hergebruik van bestaand isolatieglas doet de sector er alles aan om de hoeveelheid energie en het gebruik van grondstoffen te reduceren.
De duurzaamheidsslag van de sector brengt veel vragen met zich mee.
- Wat is low-carbon glass?
- Hoe zinvol en economisch is het voor woningcorporaties bij een renovatie om binnendeuren, roosters en ook vlakglas te hergebruiken?
- Kun je bestaand glas niet alleen opnieuw inzetten maar ook veredelen, lamineren en harden, en ook gecoat glas hergebruiken?
- Welk glasproduct kies je in welke toepassing: HR++ glas, triple glas of is het beter voor vacuümglas te gaan?
- En als je dan toch zo goed mogelijk isoleert, hoe kun je dan het beste ventileren?
Maar ook:
- wat komt er kijken bij de keuze voor een elektrische bus, zoals bedrijfsauto’s met glasrestelen, of is het beter toch nog voor diesel te gaan?
Zes sprekers geven antwoord op deze en andere cruciale vragen tijdens de GLASDAG 2024 op 27 juni. Schrijf je nu in.