De cursus ‘Ontwerpen en rekenen aan glasconstructies’, die in april was geannuleerd, is opnieuw ingepland. PAOTM organiseert de cursus, die uit twee dagen bestaat, op 6 en 13 november. Ir. Erwin ten Brincke van ABT is cursusleider. PAOTM is een stichting voor de organisatie van postacademische cursussen en opleidingen op het vakgebied van techniek en management.
Constructies van glas spreken tot de verbeelding. Na jaren alleen als transparante en uitzicht leverende gevelvulling de wind en regen tegen te hebben gehouden, zien we steeds meer innovatieve toepassingen. Denk aan toepassingen met glas bij daken, vloeren, balken, gevels en kolommen, al dan niet in combinatie met andere materialen. Hoog tijd, aldus PAOTM, voor een cursus die ingaat op de constructieve eigenschappen van glas en glasconstructies. Doelgroepen: constructeurs, specialisten uit de glasindustrie, bouwkundigen, docenten, architecten en aannemers.
NEN 2608
De cursus behandelt de mechanische eigenschappen van glas aan de hand van NEN 2608, die te zijner tijd zal worden opgevolgd door de Eurocode. Verder besteedt de cursus aandacht aan duurzaamheid, verbindingen en innovaties in relatie tot glasconstructies. Na afloop kun je in principe een ontwerp met het materiaal glas maken.
Dragende functie glasconstructies
De dragende functie van glas staat centraal in de cursus. Dit gezien vanuit de aandachtsgebieden ontwerpen, engineeren, bouwen en onderzoeken. Verder komen de volgende onderwerpen aan de orde.
- De architectonische waarde van glas
- Constructieve eigenschappen van glas
- Ontwerpen met glas
- Bouwen van glasconstructies
- Toelichting regelgeving conform NEN 2608 – gelamineerde liggers
- Praktische rekenvoorbeelden
- Numerieke rekenvoorbeelden
- Ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek
Inschrijven en deelname
De cursus vindt plaats in Amersfoort, duurt twee dagen, is goed voor zes KE/PE-punten voor het Constructeursregister en kost 1.150 euro (ex BTW). Cursusleider Ten Brincke: ‘De cursus is een must-have als je een mooie en veilige glasconstructie wil ontwerpen of maken. Via enthousiaste presentaties krijg je inzichten van ontwerp tot recycling: productie, ontwerpstrategie, berekening en duurzame innovatie.’