De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) wordt per 1 januari 2025 aangescherpt van 0,8 naar 0,5 voor woningen. Voor kantoorgebouwen gaat de MPG naar 0,85. Nu staat die nog op 1. Maar wat betekenen die cijfers nu eigenlijk en hoe staat vlakglas ervoor?
Wie een omgevingsvergunning aanvraagt voor de bouw van een nieuwbouwwoning, moet daarbij ook een milieuprestatieberekening bijvoegen die de milieueffecten beschrijft over de gehele levenscyclus van de woning. Stapsgewijs worden de eisen strenger.
MilieuPrestatie Gebouwen in Omgevingsvergunning
Wie een nieuwe woning of een nieuw kantoor wil bouwen moet sinds 1 januari 2013 een milieuprestatieberekening bijvoegen bij de aanvraag voor de noodzakelijke omgevingsvergunning. De eerste paar jaar van deze nieuwe regelgeving waren bedoeld om te oefenen, want er werd ‘op uitdrukkelijk verzoek van de bouwkolom’ nog geen eis gesteld aan de uitkomst van deze berekening, zo schreef het ministerie van Binnenlandse Zaken destijds. ‘De bouwkolom wil eerst ervaring opdoen met de voorschriften om op basis daarvan te komen tot grenswaarden.’ Vijf jaar later was het wel zover, want sinds 1 januari 2018 wordt die grenswaarde gesteld op 1,0. Op 1 juli 2021 werd de milieuprestatie voor nieuwe woningen (niet voor kantoren) aangescherpt naar 0,8. En officieel staat een volgende verlaging, naar 0,5, nu in de boeken voor 2025.
MilieuPrestatie Gebouwen en vlakglas
De BNA publiceert op haar site een onderzoek naar de rol die materiaal gebonden emissies in de bouw spelen. Het rapport geeft aan dat de gevel van een gebouw in grote mate het comfort regelt: ‘Raamopeningen die voor veel daglicht zorgen, zijn tegelijkertijd een zwakke schakel als het gaat om het vasthouden van energie. Ook vraagt de productie van glas veel energie. Voor ontwerpers is het daarom belangrijk gevelopeningen goed vorm te geven.’ De aanbevelingen uit het rapport aan ontwerpers zijn duidelijk. Letterlijk: ‘Hoe kunnen wij als ontwerpers invloed uitoefenen op glasrecycling? We kunnen aanbevelingen doen die niet marktrijp zijn, maar wel aandacht en een oproep tot actie verdienen. Ten eerste zouden we gerecycled glas moeten kopen. Ten tweede moet glas na de nuttige levensduur ervan worden gerecycled.’
MilieuPrestatie Gebouwen en NMD
Het zijn precies deze aanbevelingen uit het rapport waar de vlakglassector de laatste jaren hard aan werkt. Op basis van het goed lopende systeem van Vlakglas Recycling Nederland, het ophalen en zo hoog mogelijk hergebruiken van afvalglas, heeft de vlakglasbranche het voor elkaar gekregen om isolatieglas sectorbreed in categorie 2 van de Nationale Milieu Database (NMD) te krijgen. De NMD geeft input voor het berekenen van de MilieuPrestatie Gebouwen . Producenten proberen nu verdere stappen te nemen door hun producten in categorie 1 te laten registreren. Pilkington Nederland is daar als eerste in geslaagd door het nemen van een veelheid aan maatregelen, Denk aan maatregelen op het gebied van grondstoffen, directe en indirecte energie en logistiek. Low-carbon glass is het resultaat van de volgende stappen die glasfabrikanten hebben genomen. Dat zijn het toepassen van nog meer cullet (glasscherven) en alternatieve (bio-)brandstoffen in het smeltproces. Dit ‘nieuwe’ glas stoot, afhankelijk van de fabrikant, 40 tot 50 procent minder CO2 uit dan gewoon floatglas.
In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2024) lees je het artikel over de MPG volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.