Met het oog op energiebesparing en duurzaamheid staat vlakglas volop in de spotlights. Tegelijkertijd stromen er ook steeds vaker nieuwe medewerkers de sector binnen. Alle reden om de technische en fysische aspecten van vlakglas in een serie artikelen nader te belichten.
Dat vlakglas niet zomaar glas is, vraagt kennis en vaardigheden die een glasspecialist moet bezitten. Er is in de laatste decennia veel veranderd rond de ontwikkeling en toepassing van dit bouwmateriaal en de innovaties gaan nog steeds door. Als er in deze tijden van (energie)transitie en duurzaamheidsmaatregelen ergens vernieuwing plaatsvindt, dan is het wel hier. Glas is in allerlei opzichten van grote invloed geweest op onze maatschappij. Er is geen gebouw voor te stellen zonder toepassing van glas. Hoe ziet de geschiedenis van glas eruit?
Glas in de natuur
Glas is in de meest primitieve vorm zo oud als de wereld. De naam van het materiaal ‘glas’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘glesum’. Het is niet uitgevonden door de mens, maar komt al eeuwen in de natuur voor. In de lava van vulkanen zit bijvoorbeeld een stof die sterk op glas lijkt: lavaglas of obsidiaan. Deze stof laat licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken. Er is geen duidelijk beeld wanneer de mens glas ging gebruiken, maar men weet dat in de periode tot 1.500 jaar voor Christus glasparels werden bewerkt tot kralen en kleine ornamenten.
In het eerste deel uit onze nieuwe serie Vlakglas Kennis behandelen we de geschiedenis en productie van glas. In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.