In De Kuil in Bergen op Zoom zijn 171 sociale huurwoningen grootschalig gerenoveerd. In de woningen is gekozen voor HR++ isolatieglas aan de noordzijde en HR++ zonwerend glas aan de zuidzijde. Transcarbo heeft de houten kozijnen vervangen door kunststof en die kozijnen compleet beglaasd geleverd.
Met de renovatie zetten KAW en woningcorporatie Stadlander maximaal in op een klimaatadaptieve buurt. Daarvoor is samenwerking gezocht met innovatieve partijen zoals biotechnologie-ontwikkelaar Respyre dat onderzoek doet naar mosgevelpanelen. Een spannend primeur-project waarmee Stadlander en KAW hun nek uitsteken. KAW ziet in veel meer steden ruimte voor dit soort renovatietrajecten die comfortabele, betaalbare en duurzame woningen opleveren in een gezonde en groene leefomgeving vol biodiversiteit. Niet alleen woningen verduurzamen, maar ook de straat en uiteindelijk zelfs de hele wijk klimaatneutraal in 2050. Dat is de ambitie van woningcorporatie Stadlander.
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/02/De-Kuil-KAW-voor-800x329.jpg)
![isolatieglas](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/02/De-Kuil-KAW-na-800x329.jpg)
Zonwerend isolatieglas
In Bergen op Zoom is HR++ en zonwerend HR++ isolatieglas toegepast met een waarde van 1,0 W/m2K. Een zonwerende coating zit op positie 2 van het glas, dus aan de spouwzijde van de buitenste ruit. Een combinatie van twee coatings, Low-E en zonwerend, is ook mogelijk. Die is doorgaans op positie 2 van het glas. De zonwerende coating is bedoeld om de zonnewarmte buiten te houden en daarmee oververhitting te voorkomen. In de jaren negentig waren zonwerende coatings vooral spiegelende coatings. Ze weerkaatsten niet alleen de zonnewarmte maar ook het licht: het effect was een gekleurde spiegelende gevel die maar weinig licht naar binnen doorliet. Dergelijke gevels zijn niet alleen uit de mode, maar ook slecht voor de gezondheid omdat er (te) weinig daglicht binnenkomt. Tegenwoordig zijn er echter selectieve coatings. Dat zijn coatings die neutraal zonwerend zijn: ze combineren eigenschappen zoals het weerkaatsten van de zonnewarmte én het toch doorlaten van het daglicht. Coatings met een hoge selectiviteit zorgen er dus voor dat het glas zowel in de winter als zomer optimaal comfort en rendement geeft.
In Glas in Beeld (GIB#2 – april 2024) die deze week verschijnt lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.