Ga naar hoofdinhoud

Letselbeperkend triple glas voor circulaire woningen

Veertien duurzame en circulaire woningen in buurtschap Elix in Zeist Kerckebosch hebben letselbeperkend triple glas beglazing gekregen. In de kozijnen op de verdiepingen, overwegend verdiepingshoog, is eenzijdig letselbeperkend veiligheidsglas toegepast. Op de begane grond is het triple glas tweezijdig letselbeperkend; ook hier zijn de glazen schuifpuien verdiepingshoog.

In de nieuwe woonbuurt staan collectiviteit, gezondheid en natuur centraal. De flexibele, biobased en circulaire CLT-woningen passen door het ‘CPO light-traject’ als een maatpak bij de unieke woonwensen van hun bewoners. Nu het landschap voltooid is, is het plan volledig gerealiseerd. MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van ontwikkelaar BPD Ontwikkeling en in nauwe samenwerking met landschapsarchitect MAAK space. De stedenbouwkundige opzet is van Atelier Loos van Vliet. Verder waren aannemer Eco+Bouw en constructeur Solid Timber betrokken.

Maximale natuurbeleving

Om de collectiviteit te benadrukken en een open binnengebied te creëren zijn de woningen getrapt: hoe dichter bij het midden, hoe lager. De woningen zijn aan de voorzijde gericht op het centrale samenzijn. De in hoogte variërende daken zijn aangeplant met grassen en kruiden voor een rijk natuurlijk landschap. Dakterrassen bieden nog meer interactie met en beleving van de omgeving. Brede, verdiepingshoge glaspuien richten zich op het landschap en de gezamenlijke tuin. De getrapte uitvoering, horizontaal gelede plint en het groen op de platte daken zorgen samen voor een zorgvuldige inbedding in het landschap.

Hoe zit het met letselbeperkend glas?

Het triple glas in de woningen heeft de volgende samenstellingen: 4*(15)4(15)*44.2 en 33.1*(15)4(15)*33.1. De Ug-waarde is 0,6 W/m2K. De keuze voor letselbeperkend glas is de juiste maar niet altijd vanzelfsprekend. Hoe zit dat? De begane grond heeft glazen schuifpuien met toegang tot de tuin. De onderkant van het glas is onder de 0,85 meter. Volgens de eisen van NEN 3569 zou in deze standaardsituatie letselbeperkend glas moeten worden toegepast. Maar de vraag die dan vaak gesteld wordt luidt: is het wettelijk verplicht om hier letselbeperkende beglazing toe te passen? Sommigen denken dat dit niet het geval is, maar dit glas is hier wel degelijk verplicht.

NEN3569 en letselbeperkend glas

NEN 3569 geeft eisen omtrent (veiligheids)glas, maar wordt niet door het Bouwbesluit aangestuurd en heeft derhalve geen publiekrechtelijke status. ‘Het is dus niet (publiekrechtelijk) verplicht die norm toe te passen’, is het argument om het glas niet te gebruiken. De vraag ‘waar moet wat worden toegepast?’ wordt dan echter niet beantwoord. Het antwoord daarop is: ‘de zijde die bereikbaar is, dient letselbeperkend te worden uitgevoerd’. Dus bij de begane grond zal het glas aan twee zijden letselbeperkend moeten zijn en ter plaatse van de verdieping maar aan één zijde. Zo is het in deze woningen ook uitgevoerd. Daarbij opgemerkt dat het glas ter plaatse van een verdieping, bij hoogteverschil dus, ook ‘doorvalveilig’ moet worden uitgevoerd. Dat is in deze woningen echter niet het geval.

Circulair, biobased casco

Terug naar het project in Zeist. De woningen zijn zo circulair en duurzaam mogelijk ontworpen. Ten eerste is het volledige casco uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). Binnenwanden zijn uitgevoerd in houtskeletbouw. Aansluitend bij ‘CPO light’ en circulariteit zijn de installaties los van het casco aangelegd. Dit geeft flexibiliteit voor nu (in individuele keuzes) en voor de toekomst (aanpassingen zijn mogelijk). De woningen zijn onder meer voorzien van biobased isolatie, een lichte fundering middels een hectarvloer en isovlasdaken. MIX architectuur koos verder voor bamboe gevelbekleding, biobased grint (perzikstenen) op de platte daken, groendaken op een basis van geëxpandeerde kurk. Opvallend is verder de isolatie van gerecycled katoen (oude jeans). Het resultaat is een dampopen woning die een aantoonbaar gezond en prettig woonklimaat biedt. De woningen hebben een duurzame energievoorziening door middel van een bodemwarmtepomp en in totaal 275 pv-panelen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…

Goemaat opent nieuw pand in Goedereede

Afgelopen vrijdag opende Goemaat op feestelijke wijze haar nieuwe pand in Goedereede. De uitbreiding is een belangrijke stap voor het…