Ga naar hoofdinhoud

Floatglas: Pilkington ‘makes change’ met Mirai low carbon glass

Foto: Pilkington

NSG Group, Japans moederbedrijf van Pilkington Nederland, heeft op 10 oktober wereldwijd Pilkington Mirai low carbon glass geïntroduceerd. Daarmee is NSG na Saint-Gobain Glass en AGC Glass de derde glasfabrikant die floatglas met minder CO2-emissie op de markt brengt.

Voor Pilkington Nederland valt de introductie samen met de Cradle to Cradle-hercertificering. Ook de vermelding van haar glasproducten in categorie 1 van de Nationale Milieu Database is rond.

Drie parameters low carbon

Pilkington Mirai komt op basis van drie parameters uit op de helft van de uitstoot van ‘gewoon’ floatglas. Allereerst is er een hoog percentage glasscherven (‘cullet’). Daarnaast gebruikt Pilkington biobrandstof in de floatglasproductie. Als derde is er de inzet van 100 procent groene energie voor alle overige energiestromen.

CO2-emissie floatglas

De CO2-emissie van floatglas is normaal zo’n 11 à 12 kg/m2 (bij 4 mm dikte). Saint-Gobain en AGC komen voor hun low carbon glass uit op een uitstoot van 7 kg/m2 CO2, een reductie van ongeveer 40 procent. Pilkington Mirai gaat nog een stap verder en komt uit op de helft, circa 5,5 kg/m2. Zien is geloven en dus reisde Glas in Beeld af naar St. Helens, de bakermat van de productie van vlakglas.

Hoe CO2-emissie reduceren?

Om tegen 2050 een CO2-neutrale glasproductie te bereiken, moet de glasindustrie rekening houden met alle schakels in de waardeketen. Dit houdt onder meer in dat ze bij de glasproductie geen CO2 meer mogen uitstoten en dat ze ook alle CO2-emissie uit de toeleveringsketen voorafgaand aan de processen en andere indirecte uitstoot moeten uitbannen. Een lagere CO2-emissie is haalbaar door de inzet van duurzame grondstoffen, oven-efficiency, zoals electro-boosting, de inzet van afvalglas en het gebruik van duurzame energiebronnen zowel on- als offsite. Ook transportefficiëntie speelt een rol: zowel het intern transport als het transport naar klanten is effectiever in te richten.

Productie floatglas

Onder de rook van Liverpool vonden de gebroeders Pilkington in 1952 het floatprocédé uit en Pilkington’s basisglasproductie is er nog steeds gevestigd. Marketing Manager Leo Pyrah en Matt Crampton, Techisch Specialist Floatproductie, leiden ons rond over Greengate Works, de productiesite voor floatglas.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#5 – november 2023) lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…

Goemaat opent nieuw pand in Goedereede

Afgelopen vrijdag opende Goemaat op feestelijke wijze haar nieuwe pand in Goedereede. De uitbreiding is een belangrijke stap voor het…