Op donderdag 16 november organiseert OnderhoudNL Glas een masterclass over het plaatsen van veiligheidsglas. Weet je precies volgens welke normen het glas geplaatst moet worden? Met welke zaken moet je rekening houden bij het plaatsen? Wie is er juridisch verantwoordelijk mocht het glas niet goed geplaatst zijn en wat zijn de risico’s? De masterclass is in samenwerking met Kenniscentrum Glas en docent Peter van Dijk geeft antwoord op deze vragen. Schrijf je hier in.
NEN 2608 en NEN 3569
Veiligheidsglas is er in vele soorten. Denk aan gehard, gelaagd, letselbeperkend, doorvalwerend, doorbraakvertragend, brandwerend en kogelwerend glas. Het Bouwbesluit verwijst naar NEN 2608 en deze norm vormt in alle gevallen de basis voor het kiezen van het juiste type glas en de juiste samenstelling ervan. Aanvullend omschrijft NEN 3569 waar en welk soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Bijvoorbeeld in situaties waar gewoon glas een te groot risico geeft op het ontstaan van ernstig lichamelijk letsel bij glasbreuk. Zoals wanneer een persoon tegen het glas aanstoot of valt. Glas dat niet goed is geplaatst, kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Bewustwording gebruik veiligheidsglas
Het correct toepassen van veiligheidsglas is cruciaal. Juist ook in bestaande woningen. Over dit type glas komen ook de meeste vragen van de leden van OnderhoudNL Glas. Deze masterclass is geschikt voor alle glasprofessionals. ‘Wij nodigen met name ook glaszetters uit om hun kennis te verrijken’, zegt OnderhoudNL. ‘Wij merken dat er ook veel onbekendheid bestaat bij particuliere woningeigenaren en andere opdrachtgevers. Juist voor deze doelgroep is er een campagnevideo gemaakt.’