Drie maanden voor inwerkingtreding van de Omgevingswet is er nog van alles niet in orde rond het Omgevingsloket. Het loket is bedoeld voor onder meer het aanvragen van vergunningen en het raadplegen van de geldende regels per locatie. Dat blijkt uit een recent voortgangsrapport van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De Eerste Kamer wil dat minister Hugo de Jonge op 24 oktober, na het herfstreces, uitleg komt geven.
De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging gaan in per 1 januari 2024. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De implementatie werd eerder al meerdere malen uitgesteld. Vooral omdat de benodigde ICT – het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) – nog niet goed genoeg werkte of getest bleek.
Wet kwaliteitsborging
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is gelinkt aan de Omgevingswet en werd daarom ook steeds uitgesteld. Vanaf 1 januari is dus niet meer de vergunning op papier leidend, maar de uitgevoerde kwaliteit. Een kwaliteitsborger geeft dan bij oplevering een verklaring af dat het bouwwerk voldoet aan de bouwregelgeving. Dat doet deze op basis van bewijs dat de aannemer hem levert in combinatie met eigen controles. Dit is behoorlijk ingrijpend, ook voor de glassector.
Het zelf borgen van de kwaliteit van een bouwwerk brengt voor glasbedrijven een behoorlijke papierwinkel met zich mee. Belangrijkste boodschap: registreer alles zodat je kunt aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. Oftewel: ‘leg vast, leg vast, leg vast’, zoals we eerder in ons magazine beschreven. Wil je meer kennis opdoen, dan kun je je ook inschrijven voor de online cursus WKB actueel. De Online Bouw Academie biedt met deze cursus alle actuele kennis over de WKB. Ook bereid de cursus je intensief voor op bouwen met bouwtoezicht onder de WKB.
Lees het volledige bericht als premium abonnee op de site van Bouwwereld.