Ga naar hoofdinhoud

Thermische glasbreuk steeds vaker, hoe zit dat?

Glasbreuk lijkt steeds vaker een thermische glasbreuk. Hoe zit dat? Het merendeel van de glasbreuken waar glasherstelbedrijven mee worden geconfronteerd lijken thermisch van aard. Nu is het de laatste tijd behoorlijk warm, maar ook in de winter voert thermische breuk de boventoon.

Opdrachtgevers (verzekeraars) vragen zich af hoe het kan dat er zoveel glasbreuk is met het verschil in warmte als oorzaak. ‘Jullie producten zijn toch zo hoogwaardig? Vroeger had je amper last van thermische glasbreuk.’

Een ruit of glasplaat enkel (float)glas is bestand tegen een bepaalde thermische spanning. Stel er is een ruit onder een balkon. Hierdoor kan er sprake zijn van slagschaduw; de zon belast een gedeelte van de ruit en het andere gedeelte valt door het uitkragende balkon in de schaduw. Hierdoor kunnen er twee verschillende temperaturen ontstaan in de glasplaat zelf. Worden deze verschillen zo groot dat de ruit hier niet tegen kan, zal de glasplaat spontaan breken door deze te hoge thermische spanningen. Nog een paar mogelijke oorzaken van thermische breuk: zonwering die maar een deel van het glas afdekt of een zwarte schooltas (te dicht) tegen het glas, ruiten met een donkere PVB-folie, ruiten die (achteraf) voorzien zijn van een gekleurde folie en ruiten met daarachter dikke, donkere gordijnen strak aansloten op de dag.

Lees het volledige artikel van Kenniscentrum Glas over thermische glasbreuk in Glas in Beeld #4 – september 2023. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement. Of koop GIB#4 in onze shop.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…