De meeste vakgenoten kennen Octatube van ingenieuze staal-glasconstructies. Die hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt naar steeds meer constructief glas en minder staal als gevolg van de behoefte aan ranke constructies voor transparante gebouwen. Ook het parametrisch ontwerpen voor vrije vormen heeft een vlucht genomen. Nu stijgt de vraag naar te openen daken, glas-houtconstructies en hergebruik van oudere bouwconstructies.
Op twee gebouwen in Londen heeft Octatube grote te openen daken geplaatst. Deze glazen daken met afmetingen tot 70 vierkante meter zorgen voor een volledige bouwfysische schil boven een woonhuis respectievelijk een horecagelegenheid.
Zo’n 35 jaar geleden begon architect Mick Eekhout uit frustratie zijn eigen productiefaciliteit. Omdat de markt niet bereid was voor een acceptabele prijs zijn uitgekiende spaceframes te bouwen, zag hij als enige oplossing deze zelf te fabriceren in een eigen werkplaats. Met de combinatie van engineering en uitvoering van complete bouwdelen legde hij de basis van het Design and Build-bedrijf Octatube. Inmiddels heeft Octatube zo’n 120 mensen in dienst. Het hart van het bedrijf is de engineeringsafdeling die alle mogelijke vragen uitwerkt tot haalbare technische productontwerpen. In het eigen laboratorium worden de onderdelen geassembleerd en getest. Vervolgens kan de eigen montageploeg deze on site monteren. In het buitenland, waar driekwart van de omzet wordt gemaakt, werkt Octatube in de uitvoering samen met lokale comakers en verwerkers.
Lees het volledige artikel over Octatube in Glas in Beeld #4 – september 2023. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.