Ga naar hoofdinhoud

Wkb en het failliete denken

De Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb) wordt 1 januari van kracht en zal ook voor de glassector flink wat papierwerk met zich meebrengen. Dat leidt sowieso tot hoofdbrekens, maar ook inhoudelijk zijn er vraagtekens over het ‘zelf regelen van de kwaliteit’ dat de wet impliceert. ‘Mister Bouwbesluit’ Nico Scholten schrijft op Bouwwereld.nl over het failliete denken van de nieuwe wet.

Nico Scholten is als senior expert van Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw intensief betrokken bij de organisatorische, juridische en inhoudelijke ontwikkeling van de Nederlandse bouwregelgeving. In zijn casus beschrijft hij de gevolgen van de bouw van een ondiepe twee-onder-één kapper in een smalle straat.

Aansprakelijk stellen

De opdrachtgever is uitgegaan van het gedeeltelijk vernieuwen van de voormalige loods en van het verbouwniveau in de technische bouwregelgeving. De nieuwbouw ontneemt omwonenden daglicht ontnomen en ze komen terecht in een brandgevaarlijke situatie. Is de kwaliteitsborger zo onafhankelijk dat hij dit plan ogenblikkelijk zal afkeuren? En indien niet: kan de kwaliteitsborger aansprakelijk worden gesteld voor zijn falend handelen?

Lees het volledige artikel over de Wkb op Bouwwereld.nl.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…