Ga naar hoofdinhoud

Wrd: ervaringen met weerstand tegen rookdoorgang

Foto: Peutz

Bij een gebouwbrand zorgt rook vaak voor de meeste slachtoffers. Daarom is het tegengaan van rookverspreiding al sinds het Bouwbesluit 1992 geregeld in onze bouwregelgeving. Met de invoering van de nieuwe eisen aan de weerstand tegen rookdoorgang (wrd) per 1 juli 2021, kent het Bouwbesluit 2012 hiervoor een nieuwe methode. Het doel: een betere ondersteuning bieden bij rookvrij vluchten. Afgeleid doel: zo het aantal slachtoffers door rookverspreiding verminderen.

Op Bouwwereld.nl constateert LBP|Sight dat nog niet alle partners binnen de ontwerp- en bouwketen voldoende op de hoogte zijn van de eisen. In twee artikelen zet het adviesbureau z’n bevindingen omtrent de nieuwe norm op een rij. Wat hebben we in bijna twee jaar geleerd over de nieuwe eisen aan de weerstand tegen rookdoorgang?

Eisen Bouwbesluit

Helaas moet het bureau na bijna twee jaar nog constateren dat nog niet alle partners binnen de ontwerp- en bouwketen voldoende op de hoogte zijn van de wrd-eisen uit het Bouwbesluit. In programma’s van eisen, bestekken en werkomschrijvingen zijn lang niet altijd de juiste eisen meegenomen. Denk daarbij aan van opdrachtgevers, architecten, aannemers, installateurs en installatieadviseurs. Dit werkt natuurlijk niet bevorderlijk voor het verdere ontwerp en de uitvoering.

Twee artikelen over wrd

Sinds de invoering in juli 2021 hebben de adviseurs van LBP|Sight de eisen aan de wrd in het ontwerp van vele projecten voorgeschreven. De eerste van deze (grote) projecten gaan inmiddels richting uitvoering of zijn al in de uitvoeringsfase. Op Bouwwereld.nl delen ze hun ervaringen. In het eerste artikel behandelt LBP|Sight de eisen en de methode uit de wrd-norm (NEN 6075). In het tweede artikel gaat het bureau in op enkele wrd-leerpunten uit de ontwerpfase.

Wrd en vlakglas

De wijzigingen in het Bouwbesluit uit 2021 hebben ook gevolgen voor vlakglas. (Beschermde) subbrandcompartimenten krijgen nieuwe weerstandseisen tegen rookdoorgang (wrd). Het gaat om de volgens NEN 6075 te bepalen Europese rookklassen Ra en R200. Dit betekent dat de constructies zelf ook rookwerend moeten zijn. In veel gevallen kan rookwering met gelaagd of gehard glas, maar net als met brandwerendheid moet de hele constructie getest zijn en voorzien van classificatierapporten. En die zijn nog lang niet altijd beschikbaar.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…