ORAÉ van Saint-Gobain Glass beschikt over een EPD. Daarmee heeft dit low-carbon glass volgens het glasconcern de laagste geverifieerde koolstofvoetafdruk ter wereld. ORAÉ heeft met 6,64 kg CO2-eq./m² (van wieg tot graf voor 4 mm) 42 procent minder CO2-impact dan ‘gewoon’ helder basisglas van Saint-Gobain. Dit dankzij een opmerkelijk hoog gehalte aan gerecycleerd afvalglas (cullet) en zonder concessies te doen aan de technische, kwalitatieve of esthetische prestaties. Een EPD is een milieuproductverklaring, een door een derde partij geverifieerd document dat de milieu-impact van een product tijdens zijn levenscyclus aangeeft.
Saint-Gobain Glass en AGC Glass Europe introduceerden vorig jaar net voor en tijdens de Glasstec hun nieuwe ‘low carbon glass-range’. Het gaat om vlakglas met een geschatte CO2-emissie van 7 kg/m2 (bij 4 mm dikte). Dat is 40 procent minder uitstoot dan ‘gewoon’ floatglas en Saint-Gobain komt EPD-geverifieerd nu dus uit op 42 procent. De fabrikanten noemen de ontwikkeling van het koolstofarme glas een enorme mijlpaal in de geschiedenis van vlakglas op weg naar CO2-neutraliteit.
EPD maakt meer duidelijk
Het was tot de EPD van Saint-Gobain niet bekend op welke manier beide fabrikanten aan de vergelijkbare geschatte reductie van CO2 komen. Door de EPD wordt nu meer duidelijker. Saint-Gobain heeft een hoger gehalte aan gerecycled glas, respectievelijk 50 procent bij AGC en 70 bij Saint-Gobain. Van de 70 procent glasafval bij Saint-Gobain heeft 55 procent een externe herkomst. Het is dus afkomstig van buiten de eigen productie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Saint-Gobain Glass Recycling-initiatieven in heel Europa. Als test voerde Saint-Gobain productiecampagnes uit in Frankrijk, Spanje en Duitsland.
COOL-LITE XTREME
De naam ORAÉ is afgeleid van Horae, dat in de Griekse mythologie de verandering van tijd en seizoenen symboliseert. De fabrikant koos deze naam in de overtuiging dat zijn nieuwe product ‘een echte gamechanger is. Het glas luidt een nieuw tijdperk van duurzaamheid in door de markt dichter bij decarbonisatie te brengen’. Saint-Gobain gaat alleen voor een lage CO2-voetafdruk van het meest duurzame glas uit haar assortiment, COOL-LITE XTREME. ‘ORAÉ wordt voornamelijk gebruikt met onze beste, qua energie meeste efficiënte coatings. Hierdoor zal ook gedurende de levensduur het gebouw het minste verwarming en koeling nodig hebben’, aldus de fabrikant. Dit laatste is de ‘operational carbon’, terwijl de CO2-emissie tijdens het productieproces van glas ‘embedded carbon’ heet.
COOL-LITE XTREME ORAÉ combineert isolatie, doorzicht en zonwering nu dus ook met een lagere CO2-emissie. ‘Uiteraard kunnen we alle andere beglazingen in dubbelglas of drievoudig glas, met of zonder coating, gelaagd, gehard, in het kader van een project ook voorzien van het ORAÉ-substraat’, aldus Saint-Gobain.
Nieuwe partners low-carbon glass
Verschillende grote (Franse) vastgoedpartners hebben sinds de introductie voor het glas van Saint-Gobain Glass gekozen om de ecologische voetafdruk van hun pioniersprojecten te verkleinen. De laatste die COOL-LITE XTREME ORAÉ heeft gekozen voor een nieuw project, is de Zweedse ontwikkelaar NCC. Het gaat om het glas voor het Habitat 7-gebouw in Göteborg in samenwerking met gevelmaker Fasadglas. Dit getuigt volgens Saint-Gobain van de sleutelrol die ORAÉ speelt ‘in de richting van een duurzamere industrie en in het versnellen van de ontwikkeling van de circulaire en koolstofarme economie’.
ORAÉ beschikbaar in Calumen
Dankzij de beschikbare gedetailleerde milieugegevens is ORAÉ inmiddels geïntegreerd in Calumen, de alles-in-één digitale configuratietool voor beglazing van Saint-Gobain. Bouwprofessionals, ongeacht hun expertiseniveau, kunnen nu de impact van het low-carbon glass op de ecologische voetafdruk van hun architecturale projecten evalueren. Het glas is ook beschikbaar voor de ‘reguliere isolatieglasmarkt’ in combinatie met de bekende coatings van Saint-Gobain-glas, zoals ECLAZ en PLANISTAR. Het aanbod is al beschikbaar in Spanje en Frankrijk, en binnenkort ook in andere landen. Deze prestaties zijn in lijn met het streven van Saint-Gobain om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn en de ambitie om de wereldleider te zijn op het gebied van duurzaam bouwen.