Ga naar hoofdinhoud

Glasbreuk: zonwerende folie mogelijke oorzaak? 

Foto: Peutz Geveltechniek

Tijdens de hete zomer van afgelopen jaar werden zonwerende folies opeens weer populair. ‘Als ik door mijn buurt loop waar veel oude en soms monumentale woningen staan’, schrijft ir. Joris van der Vleuten van Peutz Geveltechniek in Glas in Beeld. ‘Dan, blikkeren de goud- of zilverkleurige folies je al van verre tegemoet.’ Maar hoe zit het met folies als mogelijke oorzaak van glasbreuk?

Je past zonwerende folies toe om de zonnewarmte bij hoge temperaturen buiten te houden, maar ze zorgen er ook voor dat het in de winter binnen kouder blijft. Uiteraard blokkeert het glas de korte golven die worden uitgestraald door meubels, het broeikaseffect, maar dat is wel minder dan bij een warmtereflecterende folie die is bedoeld om warmte binnen te houden. Een zonwerende folie kan een gunstig effect hebben op de gasrekening. Maar per saldo is het maar de vraag of de winst in de zomer, besparen op koeling, opweegt tegen het verlies in de winter, minder verwarmen.  

Glasbreuk door folie?

Een zonwerende coating in isolatieglas zorgt voor extra warmteabsorptie van de ruiten. In ongunstige omstandigheden zullen er door de hogere warmteabsorptie in combinatie met slechte warmtegeleiding van het glas temperatuurverschillen in de ruit kunnen ontstaan en daardoor trekspanningen in de ruit. Wordt het temperatuurverschil te groot dan kan dit zogenaamde thermische breuk tot gevolg hebben. Maar wat gebeurt er nu als je een zonwerende folie op zonwerend isolatieglas plakt? De glasleverancier zal meteen aangeven dat de garantie op het isolatieglas vervalt. Echter, die garantie betreft over het algemeen garantie op het hermetisch gesloten blijven van de spouw. Glasbreuk is vrijwel altijd uitgesloten van enige garantie, maar dat is wel één van de redenen voor een glasleverancier om te waarschuwen tegen het plakken van folies. Zonwerende folies reflecteren niet alleen, ze absorberen ook warmte en dat kan tot glasbreuk leiden. Glasbreuk bij een project in Zeist toont dat aan. 

Lees het volledige artikel over de glasbreuk door de zonwerende folie in glas in Glas in Beeld #2 – april 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…