Ga naar hoofdinhoud

Energie besparen: glas als kachel brengt zonnetje in huis

Foto: Stijn Poelstra

Het is dus toch mogelijk. De ‘boze tongen’ die beweren dat het beter is minder glas te gebruiken in gevels om zo de isolatiewaarde te verbeteren en opwarming in de zomer te voorkomen, hebben ongelijk. Twee appartementencomplexen in de Gestelse Buurt in Den Bosch, ontwerp Studio M10, bewijzen dat je met grote glasoppervlakken goedkoper bouwt. En wat te zeggen over energie besparen?  Het resultaat is op passiefhuis-niveau.

En de bewoners? Zij wonen er sinds augustus 2022 en zijn blij met het comfort en de lage energielasten van 35 euro: een vast bedrag voor verwarming en koeling (€20) en tapwater (€15) per maand. Over energie besparen gesproken.

Sociale woningen en toch energie besparen

De gebouwen ogen als een kantoor, maar bevatten twee keer 31 sociale huurwoningen van corporatie BrabantWonen met een collectieve ruimte op de begane grond en een centraal trappenhuis dat uitloopt in het dak. Het casco van de appartementengebouwen is van prefabbeton. Ook het dak springt in het oog. Vanaf de straat zijn de pergola’s van PV-panelen te zien. Niet goed zichtbaar, maar bijzonder aspect van de gebouwen, is dat zich onder die pergola’s een pluktuin bevindt. Opvallend is de voor woningen grote hoeveelheid glas, triple glas van Scheuten gemonteerd door Driessens. Maar het is zeker niet alleen het glas dat het complex zo energiezuinig maakt. Achter de rechthoekige doos met glazen serres op het zuiden schuilt letterlijk en figuurlijk slimme warmtetechniek. Installatieadviseur Carl-peter Goossen (Bouwnext) legt uit hoe die techniek werkt en waarom het gebruik van vlakglas zo belangrijk is in de gevels.

Lees het volledige artikel over glas en energie besparen in Glas in Beeld #2 – april 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…