Bij een project zitten op positie 2 van het tweebladig-isolatieglas (#2) een low-E coating en op positie 3 van het glas (#3) een zeefdruk. Reden voor de keuze om de glascoating en de zeefdruk op een aparte positie aan te brengen, is dat beide niet te combineren zijn. Tenminste dat is doorgaans het antwoord van de betrokken partijen (gevelbouwer, glasleverancier). De aannemer vraagt zich echter af of dit klopt. En als je beide echt niet kunt combineren is het dan niet beter voor het effect en de functionaliteit de Low-E coating op #3 en zeefdruk op #2 te zetten?
Technisch gezien kan je coaten op een zeefdruk. Er zijn echter redenen waarom dit weinig gebeurt. Allereerst zijn er nog maar weinig producenten die ‘vaste maten’ coaten. Met vaste maat wordt bedoeld dat het glas al op de afmeting is gesneden zoals het in het bouwwerk wordt toegepast. Je moet in dat geval namelijk eerst je glas bedrukken, daarna harden en dan op “vaste maat” coaten. Een moderne coater is niet ingericht op enkele stuks glas. Dat kost heel veel productietijd en is daardoor kostbaar.
Coaten gebeurt met grote volumes. Producenten gebruiken namelijk magnetron coaters waar normaal gesproken bijna alleen jumbo’s doorheen gaan; de coatlijnen zijn geoptimaliseerd voor het verwerken van deze glasplaten. Bovendien vervuilt het de rollen als je kleinere afmetingen door de coater stuurt. Ook dienen de ruiten een bepaalde minimale afmeting te hebben om over de rollen getransporteerd te kunnen worden.
Zijn een glascoating en zeefdruk te combineren op één zijde van het glas? Kenniscentrum Glas geeft het antwoord in de rubriek Uit de praktijk. Je leest het in Glas in Beeld #1 – februari 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.
Je kunt je wel afvragen ‘hoe zit het met het uitzicht naar buiten’?